Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:197524
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Teorētiskā daļa    3
1.1.  Miega traucējumi – bezmiegs    3
1.2.  Bezmiega simptomi   
1.3.  Bezmiega cēloņi   
1.4.  Bezmiega sekas   
1.5.  Bezmiega ārstēšana   
2.  Pētnieciskā daļa   
2.1.  Pētījuma metodes   
2.2.  Pētījuma dalībnieki un norise   
2.3.  Pētījuma rezultāti un to analīze   
  Nobeigums   
  Anotācija   
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
1. Zinātniski pētnieciskā darba mērķis ir sasniegts – uzzināju vairāk par bezmiegu un tā izraisītajām problēmām. Kaut kas pilnīgi jauns man bija tas, ka pastāv relaksācijas treniņi (gaismas terapija, smadzeņu mūzika), ar kuru palīdzību var atbrīvoties no bezmiega. Esmu sapratusi, cik miegs ir svarīgs un cik svarīgi ir nodrošināt tā kvalitāti. Arī vidusskolēnu anketēšana izdevās veiksmīgi un, tika uzzināts un izpētīts, cik izteiktas ir vidusskolēnu miega problēmas, konkrētāk, bezmiegs, kas tās izraisa, u.tml.
2. Iepriekš izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies - vidusskolēnu zināšanas par miega higiēnu ir diezgan vājas, taču vidusskolnieki ir par to dzirdējuši. Vairāk vai mazāk apstiprinājās arī tas, ka vidusskolnieku miega kvalitāti traucē bezmiegs un rada sekas ikdienā.
3. Veicot zinātniski pētnieciskā darba teorētisko daļu, secināju, ka materiāli ir daudz un plaši pieejami internetā, tādēļ jebkurš interesents var iepazīties ar šo tēmu.
4. Pamatojoties uz pētnieciskā darba veiktās anketēšanas rezultātu izvērtēšanu, nonācu pie vairākiem secinājumiem:
Lielākajai daļai (85%) aptaujāto reizēm ir miega problēmas, taču dažiem (10%), no aptaujātajiem, tās ir biežas, iespējams, tiem vajadzētu saņemt ārsta konsultāciju.
Lai gan agrāk uzskatīju, ka jebkuram cilvēkam bijuši miega traucējumi, konkrētāk, bezmiegs – kaut vai dienu pirms lieliem eksāmeniem, izbraucieniem, pēc vidusskolēnu sniegtajām atbildēm secināju, ka 5% aptaujāto bezmiega nav.
Vidusskolēnu bezmiega cēlonis, lielākoties, ir stress, troksnis, slimība, mēness fāzes. Mazāk (13,7%) bija vidusskolēnu, kuri par sava bezmiega cēloni izvirzīja alkoholu, kofeīna lietošanu, depresiju, medikamentus.
Vairākumam (95,5%), no aptaujātajiem vidusskolēniem, bezmiegs atstāj aiz sevis sekas ikdienā, piemēram, paguruma sajūtu, miegainību, enerģijas trūkumu, u.tml. Tā kā daži (4,5%) no aptaujātajiem nezin, kā viņu ikdienu ietekmē bezmiegs, secināju, ka viņi to nepamana tā kā citi, jo, iespējams, bezmiegs tiem nav tik biežs, lai pamanītu tā izraisītās sekas.
Lai gan aptaujātajiem vidusskolēniem ir miega traucējumi – bezmiegs, liela daļa (33%) no tiem neko nedara, lai cīnītos ar savu bezmiegu, secinu, ka tas varētu būt iemesls, kādēļ viņiem vēl joprojām ir bezmiega problēmas. Turpretim, pārējā aptaujāto vidusskolēnu daļa (63%) mēģina pārvarēt savu bezmiegu, piemēram, vakaros nelieto kafiju, cenšas negulēt dienas laikā, utt., manuprāt, tas ir ļoti labi, jo ir svarīgi, ka bezmiegu mēģina pārvarēt.
Vairāk nekā pusei (64%) no aptaujātajiem ir bijuši panākumi cīņā ar bezmiegu, turpretim, pārējiem (36%) vidusskolēniem nav bijuši nekādi panākumi. Varu secināt to, ka, iespējams, viņi ir par maz centušies, vai arī viņu bezmiegs ir jau lielāka problēma, ar kuru vajadzētu griezties pie ārsta.
Lielākā daļa (72%) aptaujāto vidusskolēnu nezin, kas ir pareiza miega higiēna, daži pirmoreiz dzirdot par tādu, tikai 28% aptaujāto zina, kas tā ir un var nosaukt dažus piemērus (jāievēro miega režīms, pareiza vide, u.c.), taču tie ir nepietiekami. Varu secināt tikai to, ka šo vidusskolēnu bezmiega iemesls, iespējams, ir pārāk mazas zināšanas par pareizu miega higiēnu, kura nodrošina labu miegu. Visbiežāk bezmiega cēlonis ir miega higiēna neievērošana.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties