Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:257710
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Bērnība un jaunības gadi    4
3.  Pedagoģiskā darbība    5
  Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā    5
  Latvijas konservatorijā    5
4.  Metodiskais darbs    5
5.  Pedagoģiskie principi    6
6.  Komponista darbība    7
7.  Diriģenta darbība    8
8.  Avoti    10
Darba fragmentsAizvērt

Bērnība un jaunības gadi.

Profesora Mendeļa Baša dzīve, kopš dzimšanas 1919. gada 14. aprīlī ir cieši saistīta ar Rīgu. Bašu ģimenē auguši trīs dēli, Mendelis bijis vecākais no viņiem. Tēvs Hackelis Bašs bija apavu modelētājs, kuram piederēja mazs apavu veikaliņš. Tēvam bijusi skaista aizraušanās – viņš ļoti mīlējis dziedāt. Kādu laiku viņš privāti mācījies dziedāšanu pie Pāvula Jurjāna skolnieka, izcilā latviešu tenora Paula Saksa, vēlāk pie itāļu profesora Zanetti. Mājās Mendeļa tēvs bieži dziedājis operu ārijas, ebreju tautasdziesmas, sinagogas melodijas, kā arī kādu laiku dziedājis sinagogas korī.
Mendeļa māte Helēna Baša ir bijusi mājsaimniece, kura šad un tad palīdzējusi tēvam darbā apavu veikalā. Viņa bijusi arī ļoti laba rokdarbniece, izšuvusi spilvenus, galdautus un kā laba un rūpīga māte visvairāk laika veltījusi bērnu audzināšanai.
Mendeļa Baša muzikalitāte un absolūtās muzikālās dzirdes dotības atklājas jau agri. Piecu gadu vecumā viņš sāk apgūt klavierspēli. Diemžēl Dora Brauna (1892. – 1973.) , kura 1916.gadā absolvējusi Pēterburgas konservatoriju, par privātstundām pieprasījusi tik augstu samaksu, ka Mendeļa tēvs to nav varējis atļauties. Viņa ieteikusi kādu savu skolnieci. Taču jaunā skolotāja, kurai nebija pedagoģiskā darba pieredzes, nespēja ieinteresēt zēnu un pēc trim gadiem jaunais censonis mūzikas nodarbībām atmet ar roku. „Ja negribi, tad nevajag,” teicis viņa tēvs. Tomēr ar mūziku viņa dzīve bijusi saistīta arī šajā laikā, jo Mendelis līdz pat 13 gadu vecumam dziedājis sinagogas korī.
Pamatskolas izglītību ieguvis ebreju sešgadīgajā skolā un gadu nomācījies ebreju ģimnāzijā, jaunietis nolemj apgūt specialitāti, kas nodrošinātu darbu, un iestājās ebreju arodskolā, ko pabeidz 1936. gadā diplomēta mehāniķa specialitātē.Pateicoties spilgtai muzikālajai apdāvinātībai, auglīgai sadarbībai ar privātskolotājiem un dziļai personīgajai ieinteresētībai mācīties, Mendeļa mūziķa prasmes gada laikā sasniedz tādu līmeni, ka viņš sāk lolot sapni iestāties konservatorijā. Nolēmis, ja netiks konservatorijā, tad ies par matrozi uz kuģa,1937.gadā Mendelis Bašs kārto iestājeksāmenus Latvijas konservatorijā un kļūst par Jāzepa Vītola kompozīcijas klases audzēkni.Līdz pat 1940.gadam M.Bašs apvieno mācības augstskolā ar darbu fabrikā. Pēdējie divi gadi pie Jāzepa Vītola Mendelim Bašam bija pilnīgi kā privātstundas, jo pārējie kursa biedri, kas bija vecāki, tika iesaukti armijā. Beidzot viņš varēja atstāt darbu fabrikā, jo viņam tika piešķirta Ls 80- stipendija.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties