Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:738023
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Melngalvju brālības pirmsākumi meklējami karos pret neticīgajiem. Tā izveidojusies no 13. gs. pastāvējušās Svētā Jura brālības. Sākotnēji tai tika piedēvēts Artura galma nosaukums, jo melngalvji dzīvoja pēc viduslaiku bruņinieku tikumiem. Pakāpeniski Melngalvju nams kļuva par neprecēto tirgotāju namu. Rīgas melngalvji pirmo reizi vēstures avotos minēti 1413. gadā, kad tie noturējuši sanāksmi kādā pilsētas vīna pagrabā. 13. gs., beigās, kad Rīgā nostiprinājās pilsētas sabiedrība Rīgas tirgoņi zaudēja patstāvību un bija spiesti pakļauties pilsētai. Viņi nolēma izveidot savu ģildi – vecāko no visām, kas kādreiz eksistējušas Rīgā – ar nosaukumu Melngalvju Ģilde. 15. gs., rokrakstā minēts: ”Melngalvjiem piemita visas raksturīgās tirgotāju karadraudžu iezīmes, un tieši: tie bija citzemju tirgoņi, neprecēti ļaudis, kuriem nebija Rīgā dzīvesvietas un kuri brauca no vietas uz vietu, un līdz 15. gs., piedalījās pilsētas kara darbībās kā atsevišķa vienība.”1 Tomēr darbības pirmajā posmā Melngalvjiem bija ciešs kontakts ar tai radniecīgo Lielo ģildi, no kuras tie radikāli nodalījās tikai 17. gadsimtā.
Viņu patrons bija svētais Juris – bruņinieku un karavīru aizstāvis un svētais Maurīcijs. (Svētais Maurīcijs leģendā neesot bijis melns, bet dzeltens, jo nebija afrikānis, bet gan ēģiptietis. Dzīvodams mūsu ēras II gadsimtā un būdams romiešu armijas virsnieks, viņš nepildīja pavēli un neapspieda kristiešu leģiona sacelšanos. Viņš tika sodīts ar nāvi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties