Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:718056
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Buržuāziskā revolūcija Anglijā    4
2.  Buržuāziskās valsts izveidošanās Anglijā    5
3.  Parlamentārās monarhijas izveidošanās Anglijā    7
4.  Buržuāziskā revolūcija Francijā    8
5.  Buržuāziskās valsts izveidošanās Francijā    9
6.  Parīzes Komūnas valsts un tiesības    12
7.  Buržuāziskā attīstība Vācijā. No Vācu Savienības par Vācijas impēriju    13
8.  Amerikas Savienotie Štati – buržuāziskās demokrātijas citadele    15
9.  Buržuāziskās tiesības, galvenās iezīmes un attīstība    16
10.  Buržuāzisko tiesību 2 sistēmas    16
11.  Buržuāzisko civiltiesību attīstība    18
12.  Buržuāzisko krimināltiesību attīstība    20
  Secinājumi    22
  Izmantotās literatūras saraksts    24
Darba fragmentsAizvērt

Jauno laiku posms ( XVII gs. – XIX gs. beigas ) Eiropas valstu tiesību vēsture uzskata par buržuāzisko tiesību rašanos. Līdz šim laikam Eiropas valstīs pastāvēja absolūtā monarhija, daudzās valstīs XVIII gs. tā parādījās apgaismotā absolūtisma formā. Attīstoties kapitālistiskajām attiecībām, saasinājās pretrunas starp lielākajām kārtām. Revolucionārā ceļā absolūto monarhiju nomainīja parlamentārā monarhija ( Anglijā XVII gs. ) vai republika ( Francijā – XVIII gs. beigās ). Absolūtā monarhija kavēja kapitālisma attīstībai, tā centās saglabāt veco iekārtu. Bet noturēt veco vairs nebija iespējams.
Buržuāziskās revolūcijas pavēra ceļu kapitālisma attīstībai un modernas tiesiskas valsts un tiesību izveidei, radīja jaunas valststiesiskas idejas, kuru īstenošanai bija vajadzīgs gandrīz viss XIX gadsimts. Veidojās parlamentārisms, kas ir viens no lielākiem demokrātijas sasniegumiem.
Jauno laiku posmā tika izvirzītas progresīvās idejas par valsts iekārtu, cilvēka pamattiesībām. Principi, kas bija atspoguļoti pieņemtajos konstitucionālajos aktos, darbojas pat mūsdienās. Piemēram, 1787.gada ASV konstitūcija ar nedaudziem labojumiem, darbojas vēl šodien.
Francijā 1789.gadā bija pieņemta Cilvēka un pilsoņa tiesību deklarācija – dokuments ar pasaulvēsturisku nozīmi, uz kuru tagad atsaucas ne tikai Francijas konstitūcija, bet arī daudzi starptautiski akti par cilvēku tiesībām. Mūsdienās tiek lietoti abi šie jēdzieni. Cilvēka tiesības raksturo indivīda tiesību atšķirīgu juridisko statusu starptautiskajā līmenī, bet pilsoņa tiesības – valsts iekšpolitikā.
Kontroldarbā plašāk izskatītas buržuāzisko revolūciju norise Anglijā un Francijā, kā arī buržuāzisko tiesību rašanās un attīstība nosauktajās valstīs un Vācijā. Darbā tika izmantota speciālā literatūra: Z.Čerņilovska grāmata “Всеобщая история государства и права” un L.Birziņas mācību grāmatas.
XVII gs. sākumā Anglijā strauji attīstījās buržuāziskās attiecības rūpniecībā un jūras tirdzniecībā. Lielāku tirdzniecības uzņēmumu iekārta atbilsta kapitālistisko uzņēmumu iekārtai.
Tomēr buržuāzija bija neapmierināta ar to, ka valdība kontrolēja ražošanu un tirdzniecību, ieveda jaunus nodokļus un nodevas. Ar to izveidojās priekšnosacījumi, lai buržuāzija mēģinātu saņemt valsts varu savās rokās.
Anglijas revolucionārās situācijas pazīmes: zemnieku un strādnieku sacelšanās, pretošanās jauniem ievestiem nodokļiem, reliģisko sektu darbība, parlamentā izveidojās stipra karaļa opozīcija.
1621.gadā karalis Džeimss ( James ) I (1603-1625) īpašā vēstījumā izteica savus uzskatus par parlamentu kā karaļu kalpu sapulci. Šis vēstījums parlamentā izraisīja sašutumu, un Anglijas parlaments pieņēma deklarāciju, ka tā tiesības un brīvības ir jau sen dibinātas un neaizskaramas, tās ir angļu tautas tiesības, ko karalis nevar atņemt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1139462
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties