Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:953878
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kopti nagi papildina ārējo izskatu

Lai gan nagi pēc izmēra ir salīdzinoši nelieli, taču to
izdaiļošanai bieži vien sievietes pievērš īpašu uzmanību, tomēr pēc tiem var spriest arī par cilvēka veselības stāvokli, turklāt nagi pilda arī aizsargfunkciju – tie pasargā pirkstu galus no traumām un uzlabo pirkstu veiklību. Kopti un veseli nagi ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai roku kopskats izskatītos vizuāli pievilcīgs, taču dažkārt pat pareiza nagu un roku kopšana nespēj uzlabot nagu vizuālo izskatu.
Normāli nagi sastāv no vairākiem olbaltumvielas keratīna slāņiem, keratīns ietilpst arī ādas un matu struktūrā. Katru nagu veido vairākas daļas: naga plātne – tā ir redzamā cietā naga daļa, ar kuru parasti tiek saprasts vārds „nags”, to no trīs pusēm ieskauj āda, naga plātne atrodas naga gultnē – tā ir āda zem naga, no kuras sāk veidoties naga plātnes pamats, nagam piegulošos audus sauc par kutikulu, tā aizsargā jaunās keratīna šūnas, kas lēni pagarina nagu, vēl zem naga plātnītes pie naga pamatnes atrodas balts mēnestiņš.
Nagu augšana sākas no slāņiem, kas atrodas zem kutikulas, veidojoties jaunajām šūnām nags aug, vecākās šūnas kļūst cietākas un blīvākas, jaunās šūnas „grūž” vecākās uz priekšu, līdz tās pārsniedzas pāri naga gultnei un veidojas balti nagu gali, kas sniedzas pāri pirkstu galiem. Vidēji dienā nagi kļūst garāki par apmēram 0,1 milimetru, tas nozīmē, ka, lai pilnīgi atjaunotos nags, ir jāpaiet aptuveni pusgadam. Veseli nagi ir gludi, bez rievām un padziļinājumiem tā virsmā, tiem ir vienveidīga krāsa, nav plankumu vai atšķirīgas nokrāsas.
Taču nagi sevī var glabāt arī noslēpumus, jo nagu izskatā bieži vien atspoguļojas vispārējais veselības stāvoklis. Saprotot, ko nagi mums vēsta, ir iespējams spriest par dažādām slimībām vai veselības traucējumiem. Tomēr ne jau visas pārmaiņas nagu ārējā izskatā liecina par kādām veselības problēmām, dažkārt uz nagu plātnes virsmas var būt vertikālas rievas un tas nav nekas bīstams, šāda veida rievas kļūst izteiktākas, kļūstot cilvēkam vecākam. Bieži ievainojumu un traumu rezultātā uz nagu virsmas veidojas balti plankumi, bet pēc laika tie izzūd.
Uz veselības traucējumiem bieži norāda nagu krāsas pārmaiņas, dzeltena vai zaļgana nokrāsa var liecināt par elpošanas sistēmas darbības traucējumiem. Ja uz nagiem ir novērojamas tos horizontāli šķērsojošas rievas, tad tas nozīmē, ka zem kutikulas ir bijuši jauno keratīna slāņu veidošanās traucējumi, tos var izraisīt ievainojumi vai arī smagas slimības, kuru gadījumā visi organisma spēki ir bijuši nepieciešami dzīvības procesu nodrošināšanai, un tie nav bijuši pietiekami jaunu nagu veidojošo šūnu attīstībai. Arī dažu medikamentu lietošana var izraisīt šādu rievu rašanos.
Ja novērojat kādas pārmaiņas nagu ārējā izskatā, tad nepieciešams doties pie ārsta, lai noteiktu, kāds ir šo izmaiņu patiesais iemesls, un kopā ar ārstu jāizveido rīcības plāns, kā tās novērst.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties