Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:568682
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.07.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Māra Zālīte iegūst sev uzticīgu lasītāju un arī kritikas atzinību jau ar pirmo dzejoļu krājumu „Vakar zaļajā zālē” (1977). ASV dzīvojošais latviešu literatūrzinātnieks Rolfs Ekmanis, kas pazīstams kā erudīts un stingrs vērtētājs, savu atzinību par jauno dzejnieci izsaka jau recenzijas virsrakstā „Ceļā uz palikšanu mūsu literatūrā”. Viņš arī akcentē domu, ka „Māra Zālīte ir viena no tiem Latvijas jaunās dzejas pār­stāvjiem, kam piemīt dziņa pēc horizontu paplašināšanas, vēlēšanās izkļūt no šaurā pašmāju loka, ieelpot pasaules dvašu un savukārt izelpot savējo pasaulē”. Ir aizritējuši gandrīz div­desmit gadi, un R. Ekmaņa teiktais izrādījies pravietisks.
M. Zālīte tagad ir labi pazīstama un tautā iemīļota dzej­niece, dramaturģe, esejiste (šim žanram atbilst viņas runas un raksti, kas apkopoti grāmatā „Brīvības tēla pakājē” un izdoti Austrālijā). Viņa ir autoritāti un cieņu iemantojusi spilgta sabiedriska darbiniece, kas stāvējusi arī pie atmodas šūpuļa. Māra Zālīte ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere.
M. Zālītes literārā darbība izpaužas galvenokārt dzejā un dramaturģijā. Te jāpiebilst, ka arī viņas lugas ir sarakstītas dzejas valodā un autore tās nosaukusi par dramatiskām poēmām, kaut varētu dēvēt arī par dzejas drāmām. Tāpat Z. Liepiņa rokoperas „Lāčplēsis” pamatā ir M. Zālītes librets - patstāvīgs darbs, kurā valda skaista un emocionāla lirika. Tas pats sakāms par R. Paula mūziklu „Meža gulbji”. Viņas dzeja izmantota citu autoru darbos - teātrī, kino, koncert­uzvedumos. Dzejnieces skaidrā un vienkāršā, tēlainā un emo­cionāli poētiskā valoda, kas izteic dziļu un bagātu domu, iero­sinājusi daudzus komponistus radīt dziesmas ar viņas tek­stiem.
Nepieciešamību izteikt sevi ar vārdu M. Zālīte izjutusi jau agri, mācoties Murjāņu sporta internātskolā, kad rakstījusi dienasgrāmatu, dzejoļus un slepeni lolojusi sapni kļūt par rakstnieci, nevis sportisti, kā varētu domāt. Tā dzejoļu kau­dzīte aug augumā, un septiņdesmito gadu sākumā parādās pirmās publikācijas. Sākumposma dzejoļi apkopoti grāmatā „Vakar zaļajā zālē” (1977), kam seko krājumi „Rīt varbūt” (1979), „Nav vārdam vietas” (1985), „Debesis, debesis” (1988), izlase „Vai tu vēl turies?” (1993), komponētu dzejoļu krājums „Dziedināšana” (1996) un krājums bērniem „Deviņ­puiku spēks” (1985).
Pirmajos divos dzejoļu krājumos „Vakar zaļajā zālē” un „Rīt varbūt” dominējošais vadmotīvs ir dzīves gaitu sākumā tik svarīgie sava „es”, savas būtības kodola meklējumi, kas patiesībā turpinās visu mūžu. Šai problēmai M. Zālītes daiļ­radē ir nozīmīga vieta, jo, pēc dzejnieces domām, cilvēks, kas savu „es” nav atradis, patiesībā nemaz nav bijis. Personība veidojas attiecībās ar ārpasauli, tās kodols nav sastindzis, nemainīgs, bet pakļauts nemitīgai dzīves plūsmai un mainās tai līdzi. Šai procesā cilvēks nedrīkst būt pret sevi vienaldzīgs novērotājs, personība ir jāizkopj, jaunībā jāieliek tās garī­gie, tikumiskie pamati. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1192281
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties