Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:500507
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Holande ir pirmā buržuāziskā zeme, kur revolūcija vaina­gojās ar uzvaru. Pēc 1609. gadā noslēgtā pamiera tika atzīta Ziemeļnīderlandes politiskā neatkarība no Spānijas. Revolū­cija likvidēja arī katoļu baznīcas jūgu. Holandē nostiprinājās kalvinisms.
Lai gan, tirdzniecībai attīstoties, valstī auga lielas pilsētas un, ekonomikai nostiprinoties, tapa varenas hidrotehniskās ierīces - aizsprosti, dambji, kanāli, slūžas - arhitektūra te neieguva vadošo nozīmi, iespējams, tāpēc, ka tai bija jārisina galvenokārt utilitāri uzdevumi.
Glezniecība šajā zemē aizsteidzās visām mākslām priekšā. Gleznas te bija kā bagātnieka, tā arī nabaga amatnieka, pat zemnieka mājas rota.
Mākslas darbus Holandes mākslas tirgū klasificēja pēc žanriem - sadzīves, ainavas, portreta, klusās dabas žanrs.
aika mākslinieks pa lielākai daļai strādāja tikai vienā no iem žanriem, dažkārt pat specializējās vēl sīkāk, piemēram, gleznoja vienīgi vai nu jūras skatus (marīnas), vai ziedus, vai dzīvniekus.
Glezniecība. Holandes mākslas uzplaukuma periodā (XVII gs. 40.-60. gadi) ļoti populārs bija sadzīves žanrs. Holandieši bija pirmie, kas ikdienišķajā saskatīja poēziju. Iemīļoti bija nelieli audekli. Taču visiem tiem bija noteikta sociāli idejiska ievirze. Izņemot Adrianu van Ostadi (1610-1685) un Janu Stenu (ap 1626-1679), kuri gleznoja krodziņu apmeklētājus un nabadzīgus zemniekus, Holandes mākslinieki visumā pauda Holandes buržuāzijas ideoloģiju. Holandes pilsoni, vairāk nekā 30 gadus sīksti pretodamies Absolūtisma un katolicisma centieniem paturēt Ziemeļnīderlandi savā jūgā, cīnījās par savas zemes brīvību un demokrātiju. Pēc uzvaras radās uzdevums parādīt mākslā, ka holandieši savu tikumību nebalsta uz klerikālisma principiem un feodāliem aizspriedumiem, ka cilvēka īstā vērtība ir nevis dižciltīgo lepnība, bet gan dvēseles kvalitāte - miers, klusums, godīgums, līdzsvars. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties