Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:142903
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Es izvēlējos izstudēt komponista Ludviga van Bēthovena biogrāfiju, jo, manuprāt, šis komponists ir bijis izcils ģēnijs. Viņa domu gājiens krasi atšķīrās no tā laika sabiedriskajiem uzskatiem, tomēr viņš lieliski spēja pastāvēt par savu viedokli, radīt skaņdarbus kādus izjuta sirdī, varbūt bieži vien nepakļaujoties sabiedrības uzskatiem. Tomēr sabiedrība atzina Bēthovena daiļradi, jā, reizēm arī kritizēja, tomēr viņa talantīgā un neparasti heroiskā spēle uz klavierēm nespēja atstāt klausītājus vienaldzīgus. Bēthovens vienmēr bija radošu ideju pilns, viņš juta sevī tādu, kā sūtību, kas viņam bija jāpaveic.
Par ģēniju viņu padara izraušanās prasmes, jo tēvs bija alkoholiķis un pārņemts ar domu, ka Bēthovenam tāpat kā Mocartam jākļūst par brīnumbērnu, lai viņš varētu pelnīt naudu u uzturēt ģimeni, jo tēvā alga nonāca pudelē. Tēvs bieži bija nežēlīgs pret mazo Bēthovenu, tomēr par spīti sliktajiem dzīves apstākļiem, Bēthovens spēja kļūt savdabīgs un izcils komponists.
Manuprāt, Bēthovens ir bijis izcils arī tāpēc, ka viņam, kā komponistam, par lielu nelaimi atklājās ausu slimība, kas pāris gadu laikā pārvērta dižo komponistu pilnīgi kurlu. Lai gan Bēthovenam tā bija milzīga traģēdija, viņš ātri tika tam pāri un turpināja komponēt. Jādomā, ka lielā mērā šī izcilā prasme radīt ģeniālus skaņdarbus neko nedzirdot, padara viņa personību vēl izcilāku. Vai Bēthovena slimība ir ietekmējusi viņa mūziku, grūti pateikt, bet varbūt tieši nedzirdīga cilvēka pasaules uztveres dēļ Ludvigs van Bēthovens kļuva par ģēniju.
Slaveno 9. simfoniju, kuras tēmu «Oda priekam» 1972. gadā Eiropas Padome apstiprināja kā Eiropas himnu bez vārdiem, tika komponēta, kad Bēthovens jau bija gandrīz pilnīgi kurls. Šī simfonija ir optimisma caurstrāvota un ģeniālu to padara Bēthovena kurlums, jo reti kurš būdams kurls var radīt ko tik skaistu un netradicionālu, iesaistot simfonijā kori. Mūzikas universālajā valodā šī himna izsaka brīvības, miera un solidaritātes ideālus, kas ir Eiropas pamatā. ES valstu vadītāji 1985. gadā «Odu priekam» apstiprināja par Eiropas Savienības oficiālo himnu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties