Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:762752
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Rotordzinēja sastāvdaļas    5
3.  Rotordzinēja darbības princips    6
4.  Mazda RX-8    8
5.  Modeļi ar rotordzinēju    10
6.  Secinājumi    15
7.  Izmantoto uzziņas avotu saraksts    16
8.  Anotācija    17
9.  Pielikumi    18
Darba fragmentsAizvērt

Rotordzinējs ir viens no siltuma dzinēju veidiem, kas rada enerģiju degvielai sadegot. Mūsdienās siltuma jeb iekšdedzes dzinējus izmanto plaši kravu un pasažieru pārvadāšanā. Tos izmanto jūras, sauszemes un gaisa transports, bez kuriem nebūtu iedomājama nevienas valsts attīstība un tirdzniecība, kā arī pasaules attīstība kopumā.
Jau no seniem laikiem cilvēks ir izdomājis dažādus veidus, lai atvieglotu sev darāmos darbus, arot tīrumus ar zirgu, tādējādi izmantojot vilcējspēku – zirgu, vēršus u.c., kā arī dažādu veidu vēja un ūdens dzirnavas, kuras izmanto dabas radītu enerģiju. Laikam ritot un progresējot zinātnei, cilvēks ir iepazinis ūdens tvaika spēku un radījis tvaika dzinēju, kurš tika pielietots gan kuģošanā, kura vairs nebija atkarīga no vēja ātruma un virziena, gan kravu un pasažieru pārvadājumos pa dzelzceļu, gan ogļu raktuvēs, tādējādi ceļot ražīgumu un ogļu ieguves apjomu. Visi ieviestie izgudrojumi palīdzēja attīstīties dažādām saimniecības nozarēm, kas vienlaikus cēla arī pašu cilvēku labklājību.
Revolūciju izraisīja iekšdedzes dzinējs, kurš izmanto īpašu kurināmā veidu – degvielu, ko iegūst no naftas. Tas ir vēl efektīvāks par tvaika dzinēju, jo neaizņem daudz vietas un tam nevajag pārvadāt līdzi tik lielus enerģijas krājumus, kā to vajadzēja tvaika dzinējiem. Arī videi tas ir draudzīgāks, jo tam ir mazāk kaitīgo izmešu. No pašiem attīstības pirmsākumiem, kas aizsākās jau 19.gs. beigās, līdz pat mūsdienām šie iekšdedzes dzinēji ir ievērojami progresējuši. Tie ir kļuvuši jaudīgāki, ekonomiskāki un sarežģītāki. Tiem ir arī ļoti plašs pielietojums autotransportā, jūras transportā un aviācijā, kur arī izmanto reaktīvo dzinēju, kas ir mazāks un jaudīgāks, bet daudz neekonomiskāks. Visas mašīnas uz ceļiem mūsdienās lieto iekšdedzes dzinējus, izņemot tramvajus un trolejbusus, kuri izmanto ārēju enerģijas avotu – elektrību, ko saņem pa vadiem. Iekšdedzes dzinēji tiek darbināti galvenokārt ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai biodīzeļdegvielu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1121024
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties