Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:990735
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gandrīz pašā Rīgas vidū, Lucavsalā pretī Zaķu salai Daugavas vējos plīvo zaļš un varens dižliepas vainags. Lucavsalas liepa ir visskaistākais Rīgas dižkoks un vienīgā dižliepa galvaspilsētā. Liepas stumbrs kā milzīgs sešus metrus resns dzīvīgas biķeris uz augšu kļūst arvien resnāks, līdz triju metru augstumā sadalās sešos mazākos stumbros kā krāšņs svečturis, virs kura augstu, augstu paceļas zaļo lapu tūkstoši. Kuplā vainaga augstums – 24 metri, diametrs – 22 metri. 1976. g. 17. februārī liepas stumbra apkārtmērs bija 5,34 metri, tagad – 1993. gada 28. maijā – 5,90 metri. Šī ir otra kuplākā dižliepa Latvijā. Gan zaļais lapu kupols, gan stumbra ātraudzība liecina, ka daiļā koka veselības stāvoklis ir labs. Liepas stumbrā iedzīti četri milzīgi metāla kāši, uz kuriem kādreiz bijušas baltās porcelāna kanniņas ar telefona vai elektrības vadiem. 50 metrus no liepas uz uzbērta paugura paceļas sešus metrus augsts piramīdveida piemineklis, kas atklāts 1891. gada 10. jūlijā ar uzrakstu krievu valodā „Par piemiņu 400 krievu varoņiem, kritušiem 10. jūlijā 1701. gadā, salu aizstāvot.”
Ziemeļu kara laikā šeit Lucavsalā pēc krievu armijas feldmaršala pavēles, zviedru celtā returtē nocietinājās ap 400 vīru liela karaspēka nodaļa. Pēc sakšu karaspēka sakāves Spilvē, zviedru karalis sūtīja pulkvedi Helmersonu ar 500 vīriem uzaicināt krievus padoties. Vienība atsacījās to darīt un niknā cīņā aizstāvējās līdz pēdējam vīram. Kaujā krita daudz zviedru un arī pats pulkvedis Helmersons.
50 metrus tālāk aug vēl viens dižkoks – divstarainā vīksna, kuras pamatstumbra apkārtmērs ir 5,42 metri, bet divu metru augstumā tas sadalās divās samērā tievās starās (trešā stara nolūzusi). Koka veselības stāvoklis slikts, pastiprināti kalst zari. Starp šo vīksnu un Lucavsalas dižliepu ir vēl divas resnas liepas. Vienai no tām pamatstumbrs sadalās jau divās starās jau metra augstumā. Katras staras apkārtmērs ir 3,56 un 3,20 metri. Tievākā stara lielā svara iespaidā atlikusies 30 grādu slīpumā. Pie nelabvēlīga vēja virziena tā var tikt atplēsta. Tāpēc šo ļoti nošķiebto koka stumbra daļu steidzīgi jāatbalsta. Abu liepu stumbriem tikai nedaudz pietrūkst līdz republikas nozīmes dižliepu kritērijam – 4 metriem. Bet pilsētas apstākļos arī šis liepas ir jāieskata par vietējās nozīmes dižkokiem.
Dažus simtus metru tālāk pie Lucavsalas muižas stūra 1976. gadā auga Rīgas pilsētas lielākā dižvīksna. Atlicis tikai celms. 150 metrus atstatāk, 6. mājas pagalmā aug izcili ainaviska, gara vīksna ar stumbra apkārtmēru 3,68 metri. Arī tā ieskaitīta Rīgas dabas pieminekļu sarakstā. Nemaz nav jābrauc tālu no Rīgas. Tepat var kājām aiziet pār Salu tiltu uz Lucavsalu, lai iepazītos ar iespaidīgiem dižkokiem. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1386883
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties