Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:697524
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Zemnieku zemes un saimniecības vērtēja īpaša komisija, kas vāca datus zemes kadastra sistēmai. Tā palīdzēja novērtēt saimniecību ienesīgumu un noteikt maksājamo nodevu lielumu.
1696.gadā zviedru valdība izdeva Ekonomijas reglamentu, kas regulēja kroņa muižas nomnieku un zemnieku attiecības. Pēc šiem noteikumiem, zemnieka māja bija valsts īpašums, par ko viņš maksāja nomu ar kroņa muižas nomnieka starpniecību. Nomnieks nevarēja pieprasīt lielāku nodevu un klaušu apjomu nekā bija noteiktas zemnieka vakas grāmatā. Ja zemnieks nonāca grūtā stāvoklī, muižas nomniekam viņam bija jāsniedz palīdzība. „Ļoti svarīgs uzlabojums zemnieku stāvoklī bija arī tas, ka tika stipri ierobežotas muižas nomnieka pārmācības tiesības. Muižas nomnieks vai viņa ierēdņi (stārasts, šķilteris) varēja vēl sodīt nepaklausīgos vai nolaidīgos klaušu darbiniekus, bet ne vairāk kā ar 3 pāriem rīkšu. Par citiem nodarījumiem zemniekus tiesāja īpaša pagasta jeb zemnieku tiesa, kas sastāvēja no pašiem zemniekiem. Tā varēja uzlikt sodu līdz 10 rīkšu pāriem vai 20 dālderiem naudā. Svarīgākas lietas izsprieda zemes tiesa vai hoftiesa. Par muižas nomnieka vai viņa ierēdņu nodarītām pārestībām zemnieks varēja iesniegt sūdzību domēnu valdes priekšniekam, kas tās vai nu izsprieda pats, vai arī nodeva zemes tiesai” .
Kroņa muižu nomniekiem tika pastāvīgi atgādināts, ka viņi nav zemnieku kakla kungi. Tas attiecās uz kroņa zemniekiem, bet tādu Vidzemē arī bija vairākums. Bez tam, pēc zviedru izrādītā spiediena, landtāgs pieņēma arī dažus noteikumus privāto muižu zemnieku labā. Tāpēc, lai gan dzimtbūšana Vidzemē netika atcelta, tomēr tā tika sakārtota, un zemniekiem tika noteiktas tiesības, nevis tikai pienākumi.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1335735
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties