Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Konkurenci regulējošās normas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas novēršanai

     Novērtēts!

    Referāts20 Tiesības

4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:717330
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  Konkurences būtība un tās mērķis    4
  Konkurenci ierobežojošas vienošanās    9
  Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana    17
  Konkurences politikas realizēšana    21
  SECINĀJUMI    23
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    24
Darba fragmentsAizvērt

Konkurences būtība un tās mērķis

2004. gada 01. maijā Latvija kļūs par pilntiesīgu ES dalībvalsti. Latvijai viens no galvenajiem normatīvajiem aktiem būs Eiropas Kopienas (turpmāk tekstā – EK) dibināšanas līgums. Saskaņā ar EK dibināšanas līgumu, kurā minēts viens no svarīgākajiem uzdevumiem – nodrošināt ‘’augstu konkurences līmeni’’.
Konkurences attiecības un norises Latvijā tiek ievērojami reglamentētas ar mērķi mazināt lielo un vadošo uzņēmumu ekonomisko patvaļu, veicināt nelielo uzņēmumu pastāvēšanu, uzlabot preču kvalitāti un nodrošināt brīvu konkurenci.
Ikdienā vārds konkurence tiek lietots ļoti bieži un ļoti šaurā nozīmē, neapzinoties vārda īsto nozīmi. Vārds ‘’konkurence’’ tiek lietots ļoti bieži, it kā visiem tas būtu labi zināms un saprotams. Lietderīgi ir noskaidrot, ko nozīmē vārds, jēdziens ‘’konkurence’’.
Konkurence ir pastāvoša vai potenciāla ekonomiskā (saimnieciskā) sāncensība starp diviem vai vairākiem tirgus dalībniekiem konkrētajā tirgū , šāda definīcija ir iekļauta Latvijas Konkurences likumā. Tai pat laikā svešvārdu vārdnīca terminu ‘’konkurence’’ definē sekojoši: ‘’cīņa par labākiem sasniegumiem kādā saimnieciskās dzīves jomā (starp preču ražotājiem, pakalpojumu piedāvātājiem u.tml.) Var secināt, ka nav vienota viedokļa par vārda nozīmi ‘’konkurence’’, kā arī to pierāda tas, ka pat ES nav noteiktas definīcijas, jo EK dibināšanas līgumā nav definēts jēdziens ‘’konkurence’’. Taču ar to tiek domāts ‘’kopējais tirgus stāvoklis, kurā pastāv maksimāli no valstiskās ietekmes attālināta brīva preču un pakalpojumu konkurence, kas veicina ekonomisko izaugsmi, kā arī produktu un pakalpojumu kvalitāti’’. Pozitīvi būtu izveidot vienu konkrētu jēdzienu, kas ir ‘’konkurence’’. Apkopojot iepriekšminētās definīcijas, kā arī citus avotus, kas definē jēdziena ‘’konkurences’’ nozīmi. Autors konkurenci definētu sekojoši: ‘’konkurence ir pastāvoša vai potenciāla ekonomiskā (saimnieciskā) sāncensība starp diviem vai vairākiem tirgus dalībniekiem, kas sacenšas vai atrodas tādos apstākļos, kuros tie var sacensties viena veida vai savstarpēji aizstājamu preču ražošanā vai realizācijā, kas veicina ekonomisko izaugsmi, kā arī produktu un pakalpojumu kvalitāti’’.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128001
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties