Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:799721
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Saskaņā ar CL 1717.panta noteikumiem, līgumsodu “var noteikt ne vien naudā, bet arī citās vērtībās.”40 Līdzīgi šis jautājums risināts arī Vietējo civillikumu kopojuma 3370.pantā, kurš nosaka, ka līgumsodu “var noteikt ne vien naudā, bet arī visādos citos priekšmetos”.41 Šajā ziņā par tulkošanas kļūdu jāuzskata šī likuma tulkojums, kurš iznāca 1935.gadā, jo šeit 3370.pantā lasām “ne vien naudā, bet arī visādā citā darbībā”42, bet likuma tekstā krievu valodā varam lasīt vārdus “vsjakimi drugimi predmetami”.43

Kā savos komentāros pie likuma 3369.panta atzīmē V.Bukovskis, tad par “īstu līgumisku līgumsodu neskaitās, … kaut kādas darbības izpildes solījums līguma nepildīšanas gadījumā”44, ne arī “tiesas noteikts sods vai kaut kādas sabiedrības statūtos noteikts sods, nav uzskatāms par līgumisku līgumsodu.”45 Ja tiesas noteiktais sods nav uzskatāms par līgumsodu kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka šim sodam ir imperatīvs raksturs un tas, nekādā ziņā, nav noteikts pusēm vienojoties, tad to mēs nevaram pilnībā attiecināt uz dažādu sabiedrību statūtiem.

Šeit jāizšķir divi gadījumi.

Ja statūtos ir noteikta kādas pārvaldes institūcijas tiesības sodīt sabiedrības dalībniekus, nenosakot šī soda veidu, apmēru vai konkrētu pārkāpumu, par ko šīs sods piemērojams, tad, protams, šāds sods nav vērtējams kā līgumsods.

Ja turpretī, statūtos ir norādīts gan pārkāpums, par kādu šo sodu var piemērot, gan apmērs, tad šāds sods varētu tikt uzskatīts par līgumsodu, jo sabiedrības dalībnieks, parakstot statūtus, vai iestājoties sabiedrībā un parakstot apsolījumu pildīt statūtu prasības, uzņemas pienākumu statūtos noteikto saistību nepildīšanas gadījumā maksāt sodu (iespējams līgumsodu) statūtos noteiktajā kārtībā un apmērā. Pie kam, par nesvarīgu šajā gadījumā būtu jāatzīst fakts, ka līgumsoda summas priekšā lietots vārds “līdz” un iztulkot to kā faktu, kas norāda ka līgumsoda summa nav noteikta konkrēti un ka parādnieks tādēļ varēja cerēt, ka šī summa būs mazāka nekā faktiski. Faktiski šis gadījums neatšķiras no gadījuma, kad summa ir konkrēti, viennozīmīgi noteikta un parādnieks var cerēt, ka kreditors izmantos savas tiesības un līgumsoda summu samazinās. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1176725
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties