Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:352666
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1. Ķīla

Ķīlu pieskaita pie reālajiem saistību nodrošinājumu veidiem, jo tā nodrošina saistības izpildi neatkarīgi no parādnieka gribas. Ķīlas tiesību nodibina: ar līgumu, testamentu vai tiesas ceļā.


Ķīlas jēdziens
Ķīlas tiesība ir tiesība uz cita lietu. Ķīlas tiesība ir tāda tiesība uz svešu lietu, kas kalpo par prasījuma (saistības) nodrošinājuma veidu, nodrošinot kreditoram iespēju no ķīlas dabūt sava prasījuma samaksu. Samaksa tiek nodrošināta tādējādi, ka ķīlas ņēmējs var dabūt samaksu no pašas ieķīlātās lietas (lietošanas ķīla) vai arī no tās pārdošanā saņemtās naudas.
Īpašuma tiesība uz lietu ir vienai personai – ķīlas devējam, bet ķīlas tiesības citai – ķīlas ņēmējam. Ķīlas tiesību pastāvēšana neietekmē ķīlas devēja īpašuma tiesības uz ieķīlāto lietu. Ķīlas devējs arī pēc ieķīlāšanas var brīvi rīkoties ar lietu, to pārdot, atkārtoti ieķīlāt u.tml., tomēr šie noteikumi neattiecas uz rokas ķīlu.
Ķīlas kā lietu tiesības daba izpaužas tādējādi, ka nodrošinājums seko lietai, nevis personai, piemēram, ieķīlāto lietu pārdodot ķīlas tiesība neizbeidzas.
Ķīla kā prasījuma blakustiesība bez prasījuma pastāvēt nevar.

Ķīlas priekšmets
Ķīlas priekšmets var būt visas lietas, kuras atsavināt nav noteikti aizliegts, gan pastāvošas, gan nākamas, gan ķermeniskas, gan bezķermeniskas (tiesības, piem, uzrādījuma vērtspapīri, parāda prasījumi). Nauda var būt par ķīlas priekšmetu tikai, ja tā ir ieķīlāta kā atvietojama lieta (piem., kolekcija), nevis kā vērtības mērs. Nevar ieķīlāt prasījumus, kas cieši saistīti ar kreditora personu.
Ja ieķīlātā priekšmeta vērtība ir lielāka nekā saistības vērtība, tad ķīlas ņēmējam, ja ķīla tiek realizēta, starpība (starpība starp pārdošanā iegūto priekšmeta cenu un saistības vērtību) ir jāatdod ķīlas devējam. Kreditors no ķīlas pārdošanas nevar saņemt lielāku summu nekā viņa prasījums. Ķīlas tiesība nodrošina ne vien galveno prasījumu, bet arī tā blakusprasījumus (procentus), atbild par nepieciešamajiem izdevumiem, kas kreditoram bijuši tās uzturēšanai, bet par derīgajiem – tikai ja tie taisīti ar ķīlas devēja piekrišanu. Ieķīlāt var ne vien atsevišķas lietas, bet arī to kopības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1209467
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties