Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:116055
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Sasveicināšanās un uzruna    4
2.  Sarunas    5
3.  Izturēšanās pie galda    6
4.  Viesošanās mājās    7
5.  Kā ģērbties?    9
6.  Nobeigums    11
7.  Literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēciskā saskarsme nav iespējama bez elementāro uzvedības normu, morāles normu un etiķetes ievērošanas. Tāpēc ir būtiski tās zināt, un ne tikai savā valstī, bet arī dažādās citās valstīs, jo mūsdienās diezgan bieži nākas ceļot, doties darba komandējumos u.tml. Tā kā man no valstīm vistuvākā ir Francija, uz kuru arī ceru kādreiz aizbraukt, tad izvēlējos rakstīt par Francijas un Latvijas lietišķo etiķeti.
Manuprāt, etiķetes ievērošana palīdz pašam justies labi, kā arī saglabāt godu un pašcieņu vissarežģītākajās dzīves situācijās. Patiesībā ir arī diezgan grūti iedomāties cilvēku saskarsmi bez ierobežojumiem, tradīcijām un normām. Manuprāt, būtu diezgan grūti kontaktēties, ja visi ļautu vaļu savām emocijām un izturētos kā ienāk prātā, īpaši lietišķajās attiecībās.
Katram ir sava personīgā attieksme pret etiķeti, taču saskarsmē etiķete ir nepieciešama, jo tā katram iesaka izpildīt noteiktas saistības.
Parasti pie etiķetes standartsituācijām tiek pieskaitīta iepazīšanās, satikšanās, sasveicināšanās, atvadīšanās utt. Manuprāt, pirmais, kas būtu jāzina, ir tas, ka francūži par lietišķo sarunvalodu parasti izvēlas tieši franču valodu. Lai arī viņi parasti lieliski pārvalda gan angļu gan vācu valodas- franči tās lieto nelabprāt un dažkārt pat izliekas nesaprotam, jo uzskata, ka runāšana „svešā mēlē” aizskar viņu nacionālo pašcieņu.
Kopumā francūzis ļoti labi pārzina lietišķo etiķeti, un dara to nesamāksloti un vienkārši, bet tajā pašā laikā māk ieturēt vajadzīgo distanci un necieš familiaritāti. „Viņam derdzas uzsišana uz pleca, muguras papliķēšana vai jebkura cita līdzīga rīcība”.1
Francijā nav pieņemts uzrunāt cilvēku vārdā, ja nu vienīgi gadījumos, kad esat izteicis tādu vēlmi. Visbiežāk lietojamās uzrunas formas ir Monsieur! (kungs), Madame! (kundze) vai Mademoiselle! (jaunkundze). Interesanti ir tas, ka lietišķajos apstākļos, neatkarīgi vai sieviete ir vai nav precējusies, viņu uzrunā ar Madame!
Kaut arī franču valodā ir iespējama uzrunas forma ”tu”, tomēr franči lieto to ārkārtīgi reti. Pat franču laulāts pāris sabiedrībā viens otru var uzrunāt ar „jūs”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1164541
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties