Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Līdzmantinieku savstarpējās attiecības un mantojuma dalīšanas jautājumu risinājums, un ar to saistītās problēmas

     

    Referāts14 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:502507
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Līdzmantinieku savstarpējās attiecības    5
2.  Mantojuma dalīšana    8
2.1.  Personas, kas var prasīt mantojuma dalīšanu    8
2.2.  Dalāmā manta    9
2.4.  Dalījuma sekas    13
3.  Iepriekšēji saņemtā pievienojums    16
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Apstiprinot mantojuma tiesībās, tiesa nosaka, vai lūdzējs ieguvis visu mantojumu kā vienīgais mantinieks vai tikai kā līdzmantinieks — tā zināmu daļu un kādu īsti. Tiesa neizšķir jautājumu par kāda priekšmeta piederību pie mantojuma masas un neapstiprina mantinieku tiesības uz noteiktiem priekšmetiem, bet gan izšķir jautājumu, vai mantiniekiem, kas savas tiesības uz mantojumu pieteikuši, vispār tādas ir. Apstiprinot mantiniekus mantojuma tiesībās, tiesa var rīkoties vienīgi uz likuma pamata, bet nevar ņemt vērā starp mantiniekiem noslēgtu vienošanos.
Līdzmantinieki var iegūt mantojumu gan vienādās daļās, gan dažādās, atkarībā no tā, vai ir bijusi likumiskā mantošana (laulāto, radinieku un adoptēto mantošana, pēc galvām, pēc ciltīm), pēc testamenta (kādas daļas katram mantiniekam novēlētas) vai mantojuma līguma.
Kamēr līdzmantinieki valda mantojumu nedalīti, viņu savstarpējās attiecības regulē Civillikuma 715.- 723.p. noteikumi, bet, ja viņi vēlas mantojumu dalīt, tad to regulē 724.-726.p. noteikumi. Pārdzīvojušā laulātā tiesību pārvaldīt un lietot nedalītu īpašumu nosaka 394.panta noteikumi.
Pirms Civillikuma pieņemšanas Latvijas valsts atsevišķās daļās bija vērojama nevienāda mantojuma dalīšanas kārtība. Rielumlatvijas civillikumos (3.d.) bija atsevišķi noteikumi mantotās nekustamās mantas dalīšanai pēc Vidzemes zemes tiesībām un pēc Kurzemes zemes tiesībām un arī pēc pilsētas tiesībām. Latgalē mantojuma dalīšanu noteica Latgales civillikumi (10.sēj. l .d.). Latgales civillikumus raksturo normu trūcība; tas attiecināms arī uz mantojuma dalīšanu; šinī likumā, piemēram, velti meklēt norādījumus, kā noteikt dalāmo masu: kādi priekšmeti no masas jāatdala un kādi jāpieskaita dalāmai masai no tā, ko mantinieki saņēmuši pirms dalīšanas, mantojuma devējam dzīvam esot. Un vienīgi likuma nepilnības dēļ Latgalē nācās novērot, ka daudz skolots dēls pie dalīšanas prasa tādu pat daļu, kā neskolotais brālis saimniecības kopējs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113559
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties