Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:136164
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Lavrentijs Berija dzimis 1899. gadā Merheuli ciemā, netālu no Suhumi. Viņš ir beidzis Suhumi ģimnāziju, pēc kuras devies studēt uz Baku tehnisko skolu un pēc tam turpinājis mācīties politehniskajā institūtā. 1915. gadā Berija bija iestājies sociāldemokrātu grupā, armēņu nacionālistu partijā Dašnakcjutun. Šī grupa bija saistīta ar kādu boļševiku partijas šūnu, kuras viens no biedriem bija Mikojans. Pirmā pasaules kara laikā Berija tika iesaukts armijā, un vairākus mēnešus viņš pavadīja frontē Rumānijā, līdz brīdim, kad 1917.gadā viņš atgriezās Baku, kur pilsoņu kara laikā darbojās pagrīdē. Tad viņš atgriezās Gruzijā, bet drīz tika arestēts un izsūtīts uz Baku. Strādājis arī par tehniķi un kā muitas darbinieks Gruzijā un Azerbaidžānā. Komunistu partijā iestājies 1920. gadā, kad iznāca no cietuma Azerbaidžānā. Viņš pievienojās čekai, pateicoties Bagirovam. Līdz 1921. gada februārim Berija bija atbildīgs par čekai piesaistīto buržuāzijas īpašumu atsavināšanas un darbaļaužu dzīves apstākļu uzlabošanas komiteju, bet jau šajā pašā mēnesī tika nosūtīts uz Tbilisi, bet jau aprīlī Azerbaidžānas čekas vadītājs D. Bagirovs iecēla viņu par šīs organizācijas slepeno operāciju nodaļas vadītāju. Tā kopš 1921. gada bijis vadošos čekas amatos Gruzijā un Aizkaukāza Federācijā (tajā ietilpa Gruzija, Armēnija un Azerbaidžāna, un tā pastāvēja no 1922. – 1936. gadam). Trīsdesmito gadu sākumā Berija tiek pārcelts partijas darbā un kādu laiku ir Gruzijas komunistu partijas centrālkomitejas pirmais sekretārs, tālāk seko strauja karjeras izaugsme Maskavā, un pēc NKVD rindu tīrīšanas 1938. gadā Staļins ieceļ Beriju par PSRS iekšlietu tautas komisāru.

Berija 1945-1950.
Pēckara periodā Berijam bija daudz darba un iespēju izsisties, turklāt jau kara laikā viņš sevi bija pierādījis kā spēcīgu, apņēmīgu un bezjūtīgu vīru – tieši tādu kāds bija nepieciešams padomju vadībai.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties