Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:169717
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ģimenes tiesību izcelšanās Latvijā , tāpat kā lielākajā daļā pārējās pasaules neatraujami saistīta ar agrīno valstisko veidojumu rašanos .
Mūsu zemē pirmie agrīnie valstiskie veidojumi radās un attīstījās no XI līdz XIII gadsimtam . Šajā laikā vēl nepastāvēja attīstīta valsts aparāta , kas spētu noformēt rakstiskus likumus tāpēc tiesiskās kārtības nodrošinājuma kalpoja senās paražu tiesības .
Paražu tiesības nerakstītā veidā jau iepriekš tauta bija mantojusi no iepriekšējām paaudzēm , tāpēc šīs tiesības pamatā bija zināmas visiem un pēc tām arī vadījās ikdienas dzīvē .
Bet līdz šim brīdim vēsturniekiem nav ziņu , ka tās būtu sakopotas uz uzrakstītas . Profesors V.Kalniņš norāda , ka atsevišķi šo tiesību elementi atrodami vēlākos likumdošanas aktos , folklorā un vietējās hronikās (23 ) .
Ģimenes attiecībās kopumā valdošā bija tēva vara , vecākais vīrietis ģimenē realizēja gan aizbildnīgu , gan aizgādnību ( 21 )
Ģimenes tiesībās īpaši regulēts ģimenes izveidošanas institūts , kas arī saistīts ar dzimumu patriarhālo attiecību izveidošanos .
Patriarhālās dzimumu attiecībās valdošais ģimenes izveidošanas veids bija sievietes
Laupīšana un zagšana .
Lai noskaidrotu atšķirtību starp augstāk norādītiem veidiem nedaudz traucē šodienas šo jēdzienu uztvere . Mūsdienās gan jēdziens laupīšana, gan zagšana nozīmē rīcību pret objekta gribu . Bet acīm redzot sievietes nolaupīšana XI gadsimtā jāsaprot kā viņas aizvešana ar varu , pret viņas gribu , bet zagšanu varētu tulkot kā līdzi ņemšanu ar zināmu sievietes piekrišanas daļu . Līgavu zagšanu apliecina šāda tautas dziesma – Pirktin tautas rudzus pirka ,...






Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties