Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:308940
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.nodaļa.  Latvijas Valsts Prezidenta tiesiskā statusa specifika    5
1.1.  Latvijas Valsts Prezidenta amats    6
1.2.  Valsts Prezidenta atbildība    7
2.nodaļa.  Latvijas Valsts Prezidenta galvenās funkcijas    10
2.1.  Likumdošanas funkcija    10
2.2.  Aizsardzības funkcija    13
2.3.  Kreatīvā funkcija    14
2.4.  Jurisdiktīvā funkcija    16
2.5.  Regulatīvā funkcija    16
2.6.  Federatīvā funkcija    17
2.7.  Kontroles funkcija    18
  Nobeigums    20
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

1918.gada 18.novembra Latvijas Republikas proklamēšanas akts politiski pasludināja, ka radusies jauna, no Krievijas impērijas neatkarīga valsts. Ritot gadu desmitiem un simtiem Latvijas teritorijā bija radusies noteikta tiesību sistēma, ko jaunā valsts, ciktāl tā nebija pretrunā ar pašās interesēm, pārņēma. Līdzīgā situācijā Latvija atradās pēc 1990.gada 4.maija, kad politiski tika pasludināta Latvijas valstiskuma atjaunošana. Pirmais neatkarību atguvušās Latvijas Republikas Prezidents bija Guntis Ulmanis. UN kopš 1999.gada 7.jūlija Latvija Republikas Valsts Prezidente ir Vaira Vīķe – Freiberga. Stājoties augstajā amatā, V. Vīķe – Freiberga pievienojās demokrātiski ievēlēto Latvijas Valsts prezidentu plejādei, un tie ir: Jānis Čakste (1922. – 1927.), Gustavs Zemgals (1927. – 1930.), Alberts Kviesis (1930. – 1936.), Guntis Ulmanis (1993. – 1999.) Kā redzams šajā uzskaitījumā nav minēts Kārlis Ulmanis, kurš par Latvijas prezidentu kļuva valsts apsvēruma rezultātā 1936.gadā un 1940.gada jūlijā savas amata pilnvaras nodeva Augustam Kirhenšteinam.1
Latvijas Satversme nosaka, ka tuvākā Saeimas sēdē pēc ievēlēšanas Valsts prezidents, uzņemoties amata pienākumus, dod svinīgu solījumu: “Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas.”
Valsts galvas institūtu var saprast divos veidos. Tas ir, kā būtisks konstitucionāls institūts, kā arī Valsts galva ir pazīstamākā augstākā amatpersona publiskās varas ietvaros. Jāpiemin ir arī tas, ka ir dažādi Valsts galvas veidi, kā Monarhs, kurš savas pilnvaras iegūst likumiskā ceļā, nevis asinsradniecības ceļā, un tās ir uz visu mūžu. Otrs veids ir prezidents, par ko arī stāstu šajā darbā. Vēl ir priekšsēdētāji un ģenerālie sekretāri (partiju līderi, vadītāji). Latvijas Republikas Valsts Prezidentu ievēl Saeima uz četriem gadiem, un tā pati persona var tikt ievēlēta arī otrreiz. Viņam ir jābūt pilnus četrdesmit gadus vecam. Kā daudzu valstu konstitūcijas, arī Latvijas Satversme ierobežo amatā atrašanās laiku, nosakot, ka viena un tā pati persona nevar būt pat Valsts prezidentu ilgāk nekā divus ievēlēšanas laikus.
Pietiekami daudzās parlamentāro republiku konstitūcijas prezidenta vieta varas struktūrā nemaz netiek definēta. Starp tām minama arī Latvijas Republikas Satversme. Pirmskara Latvijas konstitucionālo tiesību teorētiķis Kārlis Dišlers Latvijas Valsts prezidenta institūciju uzskatīja par savdabīgu institūciju, norādot, ka “Satversme neapzīmē Valsts Prezidentu par augstāko administratīvās varas orgānu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1177702
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties