Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:979660
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Pirms daudziem gadiem Mārgareta Tečere un citi neoliberāļi paziņoja, ka tirgus ekonomika guvusi pārliecinošu uzvaru cīņā pret kolektīvisma jēdzienu. Kā neveiksmīgi izteicās Tečeres kundze: “Sabiedrība kā tāda nemaz nepastāv”. Taču pat tiem britu konservatīvajiem, kuri atbalstīja Tečeres kundzi, kļuva acīm redzams, ka neoliberāļi pilnīgi aizmirsuši par tirgus atkarību no citām, ar tirgiem nesaistītām institūcijām. Tas atkarīgs arī no ģimenes un kopienām, kurās veidojas uzticēšanās un cilvēciskais kapitāls. Kā apstiprina aizvien lielākais darbu skaits mūsdienu ekonomikas jomā, ja tirgus ekonomika gatavojas gūt panākumus, investīcijas sabiedriskajā kapitālā ir tikpat svarīgas, cik kapitālieguldījumi vērtspapīros.
Jaunajā ekonomikā sabiedriskās bagātības veidošana aizvien vairāk ir atkarīga no cilvēciskā kapitāla. Taču cilvēciskais kapitāls vispirms veidojas ģimenē, lielākoties pirms mēs nonākam saskarsmē ar plašākiem sabiedrības institūtiem. Tāpēc, ja mums ir nopietna attieksme pret cilvēcisko kapitālu un ja mēs nopietni izturamies pret mūsu pienākumiem attiecībā pret sabiedriskajām institūcijām, mums ir vajadzīga tāda politika, kas ļauj pat visnelabvēlīgākajām ģimenēm dot saviem bērniem labus dzīves sākuma apstākļus. Mums ir vajadzīga mūsdienīga sabiedrības aizsardzības sistēma, kuras galvenais mērķis nav pamatvajadzību apmierināšana, nodrošinot atbalstu ārpus tirgus ekonomikas ietvariem, bet kura katrā izdevīgā gadījumā palielina cilvēku spēju gūt panākumus un izdzīvot tirgus ekonomikas apstākļos.
Latvijā brīvā tirgus ekonomika sāka ienākt tikai pēc brīvības atjaunošanas, jo pirms tam veikalos varēja nopirkt tikai Krievijas vai pašu ražotās preces, kuru cenas nevarēja mainīt, jo tās jau tika noteiktas rūpnīcā. Netika atļauts ievest ārvalstu preces. To drīkstēja darīt tikai tad, ja šī valsts atradās bijušajā Padomju Savienības teritorijā.
Patreiz viss ir mainījies. Mēs drīkstam preces ievest, izvest, pārdot par sev izdevīgām cenām un tamlīdzīgi. Protams, pastāv daži ierobežojumi, kuri ir jāievēro.
Ja runājam par pārmaiņām, tad jāatzīst, ka šogad attiecībā uz iekšzemes kopproduktu arī ir notikušas dažas izmaiņas.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1203460
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties