Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Pilnīga konkurence un tās iezīmes jauktā tirgus ekonomikas apstākļos

     

    Referāts8 Ekonomika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:416299
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
2.  Tirgus un konkurence    4
3.  Pilnīga un nepilnīga konkurence    5
3.1.  Pilnīga konkurence    5
3.2.  Konkurence un brīvā tirgus ekonomika    6
3.3.  Nepilnīga konkurence    7
4.  Ierobežota pilnīga konkurence    9
5.  Nobeigums    10
6.  Literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

2. Tirgus un konkurence

Tirgus ir daudzšķautņainu sociāli ekonomisku attiecību sistēma starp pārdevējiem un pircējiem, kas pastiprina attiecības starp preču ražotājiem un patērētājiem. Tirgus ir īpašs ekonomisks mehānisms, kas savieno piedāvājumu (pārdevēju) ar pieprasījumu (pircēju) un regulē preču ražošanu, balstoties uz atgriezenisko saiti. (Lībermanis G. Uzņēmējdarbības pamati: Tirgus, cenas, konkurence.-R: SIA Kamene, 1994.-8.lpp.).
Tātad, kad tirgū satiekas preču un pakalpojumu ražotāji, piedāvātāji un to patērētāji, pieprasītāji, rodas tirgus pieprasījums un piedāvājums. Tirgū notiek patērētāju un piedāvātāju interešu saskaņošana, jo šo abu tirgus subjektu mērķi ir pilnīgi pretēji – patērētāji vēlas pirkt par pēc iespējas zemāku cenu, bet piedāvātāji – pārdot par pēc iespējas augstāku cenu. Taču, lai tirgus funkcionētu, preces tiktu pirktas un pārdotas, pieprasītājiem un piedāvātājiem attiecībā uz cenu ir jāatrod tāds vidusceļš, kas būtu pieņemams, izdevīgs abām pusēm. Šis vidusceļš ir tirgus līdzsvars, kas rodas piedāvājuma un pieprasījuma svārstību rezultātā. Mehānisms, kas nodrošina līdzsvara veidošanos tirgū ir konkurence.( Bikse V. Tirgus ekonomikas pamati I daļa.-R: VAS, 1995.-89.lpp.) Tā ir savstarpēja ekonomiska sacensība starp preču un pakalpojumu piedāvātājiem, ka arī starp pieprasītājiem. Konkurences apstākļos pārdevēju interesēs ir iegūt lielāku skaitu patērētāju, kuru apjoma pieauguma priekšnosacījums ir zemāka cena un augstāka kvalitāte. Līdzīgi ir ar patērētājiem. Viņu ienākumi ir ļoti atšķirīgi, taču vajadzības bieži vien sakrīt, tādēļ arī viņi piedāvājuma priekšā ir konkurenti. Jo tam, kura “maciņš ir biezāks”, kurš ir spējīgs maksāt vairāk, arī ir lielāka iespēja iegādāties sev nepieciešamās preces un pakalpojumus; ražotāju, pārdevēju, protams, vairāk interesē maksātspējīgākais pircējs.
Kā noskaidrojām, konkurence ir tā, kas nodrošina tirgus līdzsvara veidošanos, stimulē ražotājus piedāvāt jaunas un kvalitatīvākas preces. Lai runātu par pilnīgu konkurenci, tirgū ir jāpastāv daudziem vienveidīgas preces pārdevējiem, taču ne vienmēr tas tā notiek, tādēļ arī tiek nošķirta pilnīga un nepilnīga konkurence.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1123557
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties