Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:109480
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvija PSRS sastāvā bija gandrīz pusi 20.gs.Šis laika posms ir atstājis gan pozitīvas ,gan negatīvas atmiņas tā laika cilvēkiem. Pēc vāciešu padzīšanas no Latvijas šeit atkal ienāca PSRS un uzreiz ķērās pie pārkārtošanas visās jomās.
Politika. Visa vara Latvijā piederēja Komunistiskajai partijai. Atbildīgākajos amatos tika iecelti tikai partijas biedri, taču Latvijā komunistu bija maz tādēļ Maskava uz Latviju sūtīja „vadošos kadrus”. Jau 1940.–1941. gadā sākās rusifikācija (iebraucēju likšana amatos), lai arī tā nebija salīdzinoši liela, tā bija jūtama. Dokumenti pārsvarā bija krievu valodā. 1941. gada maijā rūpniecību okupētajā Latvijā pārvaldīja 27 000 ierēdņu un kantoristu. Partijas biedriem sabiedrībā bija lielas privilēģijas. Viņi viegli varēja dabūt dzīvokļus un pārtikas preces, kam tolaik bija deficīts.
Ekonomika. Ekonomiskās pārmaiņas bija dažādas ,tās atšķīrās gan pilsētā ,gan laukos.
Pilsētā. Visa Latvijas ekonomika neatgriezeniski tika pārveidota pēc PSRS modeļa. Sākās forsētā industrializācija .Visi privātie uzņēmumi tika atsavināti .Nesamērīgi Latvijas vajadzībām tika celti lielie uzņēmumi. Latvijā nepietika vajadzīgo izejvielu ,trūka arī darbaspēka, to ieveda no Ukrainas ,Krievijas un Baltkrievijas.No šiem uzņēmumiem nebija daudz labuma jo saražotais tik un tā nepalika Latvijā. Daudzās rūpnīcās ražošanas rezultātā radās kaitīgi atkritumi. Tajā laikā par vidi neviens nedomāja ,tāpēc visu , to kas nebija vajadzīgs izmeta kur pagadās. Tā rezultātā daudzas Latvijas vietas tika stipri piesārņotas (piemēram, Olaine).Lielākajā daļā uzņēmumu trūka izglītotu speciālistu ,kas spētu strādāt ar iekārtām, tādēļ, ja kāda no iekārtām salūza ražošana bija jāpārtrauc uz nenoteiktu laiku. Tā kā PSRS ekonomika bija balstīta uz piecgades plāniem ,ikviens zināja cik, piemēram, tehnikas vienību ,jāsaražo. Taču izpildīt šīs normas bija ļoti grūti ,tāpēc sākās skaitļu pierakstīšana. Padomju gados tika izstrādāts plāns par Pļaviņu HES būvniecību .Tauta to negribēja ,taču neskatoties uz pretestību tas tika uzbūvēts u bojā gāja Staburags.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties