Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:660011
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Stilistika, tās mērķis un uzdevumi    5
  Leksikostlistiskie trūkumi un kļūdas sintagmātikā    7
  Kļūdu tipi    8
  Leksiski stilistiskās kļūdas    10
  Manis veiktās izpētes aptaujas apkopojums    12
  Secinājumi    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Ik dienu braucot transportā, klausoties radio, skatoties televīziju, ejot pa ielu, nejauši dzirdētās sarunas liek padomāt pat valodas kultūru...

Tā kā mūziķi parasti aizspiež ausis, kad jāklausās griezīga mūzika, tā arī valodnieki -, kad jādzird dažādas aplamības.... Kā šīs aplamības var labot? ...

Manuprāt, iegūstot vismaz elementārākās zināšanas valodās (angļu, vācu, itāļu un franču), kas vēsturiski ir bijušas saistītas ar Latvijas attīstību gadsimtu gaitā, var sākt izprast mūsu valodas veidošanos, dažādu svešvārdu ieviešanos sabiedrības leksikā. Kaut gan jāatzīst - mūsdienu leksika ir pakļauta tehnikas attīstībai, kurā nekā neiztikt bez īpašiem termiņiem, kuri, iespējams, nekad netiks latviskoti.

Sabiedrības centieni „atrast” savu valodu tiks apbalvota ar pašapziņu, kultūras uzplaukumu. Domāšanu raisoša literatūra, „nepiegružota” valoda novērsīs ķēdes reakciju – nepareizs, nepareizāks... utt.

Šajā pētījumā centos atrast „darvas pilienus medus mucā” ,un saprast, kādu darbību rezultātā tie ir radušies.
1)Stilistika ir valodas (fonētikas, morfoloģijas, leksikas, sintakses) spēja izteikt papildinformāciju, kas norāda uz komunikācijas vidi un komunikatora subjektīvo attieksmi pret runas objektu (saturu) vai adresātu (percipientu).
2)Stilistika ir zinātnes nozare, kas pētī valodas stilistiskās potences (valodas stilistika) un to mērķtiecīgu izlietojumu runā (tekstā) atkarībā no komunikācijas satura, vides un komunikatora subjektīvās attieksmes pret runas objektu un/vai adresātu (runas/teksta stilistika).
Katrai zinātņu nozarei ir savs mērķis un savi teorētiski un praktiski uzdevumi attiecīgā mērķa realizēšanai. Viens no stilistikas uzdevumiem ir noteikt neitrālo un stilistiski tonēto. Tas nozīmē, ka stilistikai jāpētī valodas strukturālo elementu sinonīmija noteiktā valodas attīstības stadijā.
Stilistika pētī valodas stilus, starp kuriem īpašu vietu ieņem daiļliteratūras valodas stils kā viens no vārda mākslas izteiksmes līdzekļiem.
Daiļliteratūras valodas stilā visuzskatāmāk parādās stilistisko izteiksmes līdzekļu individuālais izmantojums jeb subjektīvais stils. Līdz ar to stilistikai izvirzās vēl cits uzdevums - pētīt individuālo stilu!…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties