Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:225691
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Izvēlējos rakstīt darbu par latviešu senajām svētvietām, ne tik daudz tādēļ, ka šīs īpašās vietas ir pirmās mūsu kultūras un mākslas rašanās pazīmes, bet arī tādēļ, ka tās apņem leģendas, mistērijas un desmitiem hipotēžu. Diez vai kādreiz uzzināsim visu patiesību, bet ir bezgala interesanti lasīt un domāt par to, kā ir dzīvojuši un domājuši mūsu priekšteči.
Pa visu zemeslodi ir atrodamas vietas kas uzskatāmas par īpašām skatoties no visdažādākajiem aspekties – kultūras, mākslas, reliģijas utt. Lielākā daļa no tām ir veidota no akmens krāvumiem: Stounhendža, Eivberija megalītu piemineklis, Ņūgreindžas kapkalns, Karnakas megalītu alejas, uzskatu, ka ne mazāk vērtīgi ir pie mums atrastie svētakmeņi un svētvietas, kaut vai tādēl, ka pagaidām tās ir pētītas diezgan maz un sevī slēpj vēl daudz noslēpumu. Uzskatu, ka arī mūsu senči bija apveltīti ar zināšanām kuras mums iespējams ir zudušas uz visiem laikiem : tautiskajās jostās ieaustā siboliskā informācija, petroglifi , svētakmeņi utt., tādēļ ar lielu interesi šinī darbā apskatīšu tēmu par svētakmeņiem Latvijā, to vēsturisko un simbolisko nozīmi.
Izmantotā literatūra galvenokārt ir ņemta no Mākslas bibliotēkas un interneta resursiem. Pieejamā literatūra piedāvā visdažādākos viedokļus par svētvietu nozīmi latviešu kultūrā. Šajā darbā atspoguļoju dažādas hipotēzes un pieņēmumus par kultūrvēsturisko akmeņu izmantošanu un nozīmi senatnē.
Seno kulta vietu pētniecībai ir svarīga loma latviešu tautas garīgās attīstības vēstures izzināšanā. No šī aspekta nozīmīgas var būt ne tikai kulta vietas, bet arī citas ar garīgajām tradīcijām saistītās vietas, kuras ļauj izskaidrot senos priekšstatus par telpu un tās sakralitāti. Apzinot mūsu senās kulta vietas, atklājas likumsakarības, kas kopīgas ne tikai latviešiem, bet arī citām Eirāzijas tautām un tāpēc svētvietu pētījumi iegūst īpašu nozīmi indoeiropiešu vēstures kontekstā... …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties