Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:936640
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    1
1.  Teorētiskā daļa    4
1.1.  Korupcijas definīcija    4
1.2.  Korupcijas veidi    5
1.3.  Korupcijas radītie sociālie un ekonomiskie efekti    6
1.4.  Politiskā sistēma    10
2.  Empīriskā daļa    10
2.1.  ASV un Ķīnas konstitūcijās noteiktā politiskā sistēma    10
2.2.  Valstu politiskā sistēma praksē    11
2.3.  Korupcijas līmenis Ķīnā un ASV    14
  Secinājumi    18
  Izmantotās literatūras saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Pēc darba ietvaros veiktās empīriskās un teorētiskās analīzes, ir iespējams secināt, ka izvirzītā hipotēze „Ķīnas Tautas republikas konstitūcija veicina augstāka korupcijas līmeņa pastāvēšanu Ķīnā kā ASV.” Viens, no faktiem, kādēļ Ķīna atrodas par 52 pozīcijām zemāk kā ASV CPI indeksā ir Ķīnas konstitūcijā nostirinātā vienpartejiskā politiskā sistēma, kas liedz valsts iedzīvotāju līdzdalību korupcijas apkarošanas procesos izvēloties alternatīvu politiku pie varos esošās Komunistiskās partijas piedāvājumam. No otras puses konstitūcijā iekļauto demokrātisko principu un fundamentālo cilvēktiesību neievērošana valsts darbībā padara valsts un partijas instanču darbību nepārredzamu, tādējādi radot labvēlīgu vidi korupcijas attīstībai. Ņemot vērā Ķīnas politiskās sistēmas darbību praksē, konstitūcija nedarbojas pilnvērtīgi un nonāk konfliktā pati ar sevi. Vienpartejiska, autoritāra valdība nav savienojama ar demokrātiskiem pamatprincipiem un augsts korupcijas līmenis šajā valstī ir neizbēgams. Kā korupciju veicinošs faktors darbojas Ķīnas jauktā ekonomiskā sistēma, kur privātajam sektoram tirgus ekonomikas apstākļos ir iespējams uzkrāt lielus materiālos līdzekļus, kuri var tapt pielietoti politiskās varas maksimizēšanai. Tādā veidā kapitāls aizvien pieaug un prorcionāli tam vairojas korupcija. Korupcija izraisot negatīvas sociālās un ekonomiskās sekas var sagraut Ķīnas politisko un ekonomisko iekārtu. Ķīnas nozīmīguma dēļ starptautiskajā politikā šī krīz skartu pasaules ekonomisko/politisko sitēmu kopumā, tādēļ ir starptautiskajai sabiedrībai ir jāveicina demokratizācijas un korupcijas apkarošanas procesi Ķīnā.
Arī Amerikas Savienotās Valstis ilustrē to, ka konstitūcija var būt iemesls korupcijas attīstībai. Konstitucionālā ceļā ASV augstākajai tiesai ir nodrošināta pietiekoša suverenitāte, lai korumpētas amatpersonas varētu izmantot savus ieņemamos amatus personīgo intrešu īstenošanai.
Pētījuma gaitā ir pierādījies, ka sekmīgu korupcijas novēršanu var panākt iestrādājot valsts konstitūcijā demokrātisku, caurskatāmu politisko sistēmu, kurā neeksistētu likumdevējvaras, izpildvaras un tiesu varas savstarpējā subordinācija. Tādējādi visa vara nekad nekoncentrētos šaurā personu lokā. Vēlama ir arī no varas neatkarīga iestāde, kas uzraudzītu to darbību. Svarīgs ir fakts, ka sekmīgai darbībai konstitūcija ir adekvāti jāīsteno praksē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1325717
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties