Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906231
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Korupcijas definējums un esošās situācijas apraksts

Korupciju kā jēdzienu ir ļoti grūti formulēt, jo nedz tiesību zinātnē, nedz sociālajās zinātnēs nav panākta vienošanās par precīzu un visaptverošu korupcijas definīciju.
Dažādās valstīs, starptautiskajās institūcijās, kā arī sabiedriskajās organizācijās tiek dažādi uzsvērtas atsevišķas korupcijas jomas vai to izpausmes veidi. Visbiežāk ar korupciju saprot ļaunprātīgu varas izmantošanu personiskas iedzīvošanās nolūkā. Saskaņā ar Pasaules Bankas piedāvātajiem pētījumiem par korupciju valsts administrācijā tiek uzskatīta:
 kukuļošana - ar to saprotot valsts pasūtījuma tiesību, izdevīgu likumu un īpaša labvēlības režīma pirkšanu;
 zādzība – ar to saprotot budžeta līdzekļu un publisko aktīvu piesavināšanos;
 ietekmes uzspiešana – ar to saprotot partiju finansēšanu pirms vēlēšanām apmaiņā pret ekonomiskiem pakalpojumiem pēc iekļūšanas pārvaldes struktūrās.
Saskaņā ar Korupcijas novēršanas likuma 2.pantu korupcija ir valsts amatpersonas dienesta stāvokļa pretlikumīga izmantošana nolūkā gūt materiāla vai cita rakstura labumu. Šī definīcija aptver tikai publisko sektoru, tāpēc, lai aptvertu visas korupcijas jēdzienā ietvertās darbības un noteiktu pretkorupcijas aktivitāšu apjomu, Korupcijas novēršanas padome kā savu definīciju pieņem Eiropas Padomes korupcijas jēdziena skaidrojumu:
Korupcija ir kukuļošana un jebkura cita rīcība attiecībā uz personām, kam uzticēta atbildība valsts vai privātajā sektorā un kuras pārkāpj savus pienākumus, kas izriet no viņu valsts amatpersonas, privāti nodarbinātas personas, neatkarīga uzņēmēja statusa vai citām līdzīga veida attiecībām un kas ir vērsta uz nepelnītu priekšrocību iegūšanu sev vai citiem. Šajā definīcijā “jebkura cita rīcība” var izpausties kā krāpšana, nelikumīgi maksājumi, balsu vai amatu pirkšana un pārdošana, nelikumīgs politisks atbalsts, varas ļaunprātīga izmantošana, valsts līdzekļu nelikumīga izmantošana.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1205376
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties