Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Kopējais un atšķirīgais mitoloģiskajā, reliģiskajā un zinātniskajā pasaules uzskatā

     

    Referāts3 Filosofija

0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:458046
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gaisma, kā zināms , ir visur esoša parādība, kuras iedarbība ir virāk vai mazāk zināma, bet būtība - grūti aptverama. Gaisma ir it kā pretstats materiālajai lietu pasaulei. Tā bieži uzkata par nematerialitātes , gara un dievišķā simbolu.
Seno tautu mitoloģijā gaisma tiek identificēta ar Saules varenību un spēku un Saule dažkārt pielūgta kā dievība. Kulmināciju Saules kults sasniedza Senajā Ēģiptē faraona Ehnatona (AmenhotepaIV)
valdīšanas laikā. Saules dieva Atona pielūgšana Ēģiptiešu kapeņu zīmējumos. Himnu Atonam uzskata par vienu no izcilākajiem ēģiptiešu literatūras pieminekļiem. Saules gaismas stari tiek antropoliģēti kā maigas, glāstošas rociņas.
Arī citu seno tautu mitoloģijā uzsvērta gaismas primāts dabas un dzīvības attīstībā. Sajās mitoloģijās iezīmējas daži modernās kosmogenomijas elementi, piemēram, gaismas jēdziens nav saistīts ar konkrētu debess spīdekli, gaisma tiek aplūkota kā kosmosa primārās matērijas neatkarīga sastāvdaļa.
Arī antīkajā Grieķijā sastopams īpašs gaismas kults. Kā visiem spēkiem, arī gaismai bija piedēvēts īpašs dievs- Apollons ar pievārdu Fēbs ( grieķu val. - Mirdzošais) , kura tēls ātri vien saplūda ar Hēlija - Saules dieva - tēlu. Saules kults pārgāja arī uz Seno Romu. Saules un gaismas dievs bija reizē kārtības un skaidrības, garīgās dzīves un mākslas , mūzikas un dziesmas, dziedniecības, zemkopības un lopkopības patrons.
Sengrieķu zinātnieki pirmie formulēja dažus vienkāršākus gaismas izplatīšanās likumus, ieviesa terminu "optika" un lika pamatus mācībai par gaismu. 300 g.pr. Kristus parādījās Eiklīda traktāts "Optika". Tajā ir atrodams postulāts, ka gaisma izplatās taisnā virzienā. Eiklīda optiku tālāk attīstīja astronoms Ptolemajs mūsu ēras 2.gs. Vīņš pētīja gaismas laušanu un aplūkoja pat astronomisko aberāciju.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1213687
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties