Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:115070
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ar internetu uz tu, ar kontracepciju uz jūs – tā šobrīd var raksturot daudzus Latvijas pusaudžus. Aptaujas liecina, ka apmēram trešā daļa jauniešu neizsargājas no nevēlamas grūtniecības vai izvēlas nedrošus, pat veselībai kaitīgus paņēmienus.
Nezināšanas sekas – aborts
Lai gan mūsdienās pieejamas visdažādākās metodes, kas ļauj sievietēm pašām izvēlēties piemērotāko brīdi, kad visveiksmīgāk plānot grūtniecību un dzemdēt bērniņu, joprojām ik gadu Latvijā tiek veikti vairāk nekā
10 000 legālo abortu, turklāt apmēram 12% gadījumu tā bijusi pirmā grūtniecība. Diemžēl šādas smagas izvēles priekšā nonāk arī pusaudzes, piemēram, 2005. gadā abortu veica 374 meitenēm vecumā no 15 līdz 17 gadiem. “Meitenes bieži vien uzskata, ka nevar palikt stāvoklī mēnešreižu laikā vai kādā citā cikla dienā, interesējas, cik bieži var lietot avārijas kontracepciju, jo par nevēlamām sekām sāk domāt tikai pēc tam, kad ir uzsākušas seksuālas attiecības,” stāsta Latvijas ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas “Papardes zieds” jauniešu grupas koordinatore Dace Zaldāte. Arī Eiropas valstīs veiktais pētījums liecina, ka vairāk nekā trīs ceturtdaļas pusaudžu un jaunu sieviešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem pirms dzimumattiecību uzsākšanas nebija konsultējušās ar ginekologu vai citu speciālistu par piemērotas kontracepcijas lietošanu.
Bērnu un pusaudžu ginekoloģe Ilona Auziņa novērojusi, ka jaunas meitenes dažreiz apzināti nelieto kontracepciju, jo iedomājas, ka, laižot pasaulē bērniņu, varēs kompensēt mīlestības un uzmanības deficītu ģimenē. Pusaudžu vidū diemžēl ļoti populārs ir arī tāds “izsargāšanās” veids kā pārtrauktais dzimumakts, kas ir ļoti nedroša metode, it īpaši jauniem un nepieredzējušiem pāriem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties