Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:170247
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Konkurence ir pircēju un pārdevēju savstarpēja sacensība par pircējiem, tirgiem un peļņu. Konkurences politika ir politika ar, kuras palīdzību tiek nodrošināts tas, ka cenas veikalos ir daudzmaz stabilas un nenotiek nemitīga to kāpšana. Konkurences padome uzrauga un regulē uzņēmumu darbību, lai tas nepārkāptu Konkurences likumu un Reklāmas likumu.


Konkurences būtība
Lai piesaistītu precei pircēju, precei ir jābūt lētai, bet kvalitatīvai. Tāda arī ir konkurences būtība – neatkarīgu pircēju un pārdevēju savstarpēja sāncensība, cīņa tirgū par labākām pirkšanas un pārdošanas iespējām, lielāku peļņu. Katrs ražotājs vēlas, lai patērētājs pirktu viņa preci, bet patērētājs to darīs tikai tad, kad šī prece viņam liksies pievilcīgāka par konkurenta piedāvāto. Tai jābūt kvalitatīvākai, glītākai, drošākai un par zemāku cenu. Lai iegūtu „savu pircēju”, ražotāji cenšas uzlabot preces kvalitāti, samazināt izmaksas un cenu, izstrādāt jaunas preces, kuras vēl labāk apmierinātu patērētāju vajadzības. Piemēram, mobilo sakaru operatoru konkurences rezultātā Latvijā ir ievērojami samazinājušies mobilo telefonu sarunu tarifi, uzlabojusies sakaru kvalitāte, sakaru iespējas Latvijas teritorijā un piedāvāto pakalpojumu daudzums. Šāda uzņēmumu savstarpējā konkurence ir izdevīga sabiedrībai, jo:
1.tā sekmē preču un pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu;
2.tā veicina izmaksu samazināšanu un palielina efektivitāti;
3.sekmē zinātnes un tehnikas sasniegumu ieviešanu ražošanā;
4.konkurence „ietaupa” patērētāju naudu, un šo naudu var izmantot citu preču pirkšanai, labāk apmierināt savas vajadzības vai arī savus brīvos līdzekļus uzkrāt vai investēt;
5.konkurence nodrošina taisnīgumu. Tirgus apbalvo to, kas dod labumu, izdevīgumu sev un citiem, bet soda to, kas cenšas gūt labumu tikai sev vai strādā neefektīvi;
6.konkurence nodrošina brīvību. Pircējs ir brīvs savā izvēlē, savukārt ražotājs var brīvi noteikt, ko un kā ražot. Uzņēmuma īpašnieks var izvēlēties kvalificētākos strādniekus, bet tikpat brīvi strādnieki var izvēlēties uzņēmumu, kurā strādāt.
Ekonomisti visas daudzveidīgās situācijas tirgū izsaka ar četriem tirgus modeļiem jeb tirgus struktūras veidiem:
1.pilnīgas konkurences tirgus;
2.monopolistiskās konkurences tirgus;
3.oligopols;
4.monopols.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1168381
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties