Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:145279
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lielā franču revolūcija, ko aizsāka Bastīlijas cietokšņa ieņemšana 1789. gadā, satricināja visas Eiropas sabiedrisko un politisko dzīvi. Savas prasības pieteica priekšpilsētu iedzīvotāji – sīkpilsoņi, strādnieki, bezdarbnieki. Viņi vērsās pret absolūtās monarhijas cieši sargātājām divu augstāko kārtu – muižnieku un garīdznieku – privilēģijām. Viņu karogā bija rakstīts: “Brīvību, brālību, vienlīdzību!”
Šis revolucionārais izvirdums bija briedis jau ilgāku laiku. Būtībā visa XVIII gadsimta gaitā pamazām, bet neatgriezeniski mainījās Eiropas sabiedrības uzskati, dzīvesveids un arī mūzikas dzīves formas. Līdz ar to mainījās arī mūzikas valoda un radās jauns mākslas stils – klasicisms.
Paplašinoties rūpniecībai un tirdzniecībai, arvien lielāku nozīmi sabiedrības dzīvē ieguva tā sauktā trešā kārta – pilsonība jeb buržuāzija. Tās gaišākie prāti – filozofi, zinātnieki, rakstnieki – uzskatīja, ka pārmaiņas valsts dzīvē ir nepieciešamas un ka tikai saprāts var novest pie taisnīgas sabiedriskās iekārtas izveidošanas. Viņi atzina, ka arī cilvēkiem bez parūkām – nearistokrātiem – piemīt gan augstas tikumiskās īpašības, gan asas prāta spējas, gan skaistuma izjūta. Viņi aicināja atgriezties pie dabas, atteikties no manierīgas izturēšanās, teatrālisma. Par ideālu viņi uzskatīja harmonisku personību, kurai izglītots būtu ne tikai prāts un roka, bet arī sirds un dvēsele. Tādēļ XVIII gadsimtu dēvē par saprāta gadsimtu vai apgaismības laikmetu.
XVIII gadsimta gaitā pamazām drūp mūzikas dzīves vecie, aristokrātiskie pamati. Nedz baznīca, nedz galms vairs nav vienīgie mūziķu aizbildņi. Arvien biežāk koncerti no baznīcām un pilīm pārceļas uz turīgu pilsoņu saloniem un publiskām koncertzālēm. Leipcigā, piemēram, jau kopš XVIII gadsimta sākuma koncerti notiek universitātes zālē; Vīnē par “muzikālām akadēmijām” saukto publisko koncertu tradīcija sākas ap 1750.gadu. Šos sarīkojumus par naudu var apmeklēt jebkurš.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties