Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613237
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Klasicisma stils Rietumeiropā uzplauka laikā, kad sākās absolūtisma noriets un norisa pāreja no feodālisma uz kapitālismu. klasicisms bija saistīts ar apgaismības un filozofiskā racionālisma idejām. Arī klasicismā par paraugu arhitektūrā un mākslā izvirzīja antīkās, klasiskās (grieķu un romiešu) mākslas mantojumu, tāpat turpināja izmantot antīko orderu sistēmu un klasiskās mākslas dekoratīvos elementus. tikai tas viss izpaudās atšķirīgi no baroka principiem. Klasicismā ēku un ansambļu plānojums un telpiskā kompozīcija kļuva ģeometriska, vienkārša, racionāla. Arhitektūra ieguva būvapjomu ļoti loģisku skaidrību un proporcionalitāti, kas atbilda klasiskajiem paraugiem, un atturību dekoratīvās apdares ziņā. galvenie mākslinieciskās kompozīcijas paņēmieni bija simetrija, frontalitāte, cēla vienkāršība. Ar lielajām, gludajām ārsienu plaknēm kontrastēja tikai portiki vai rizalīti.
Klasicisma tendences iezīmējās jau 16. gs. 2. pusē un 17. gs. sākumā Itālijas arhitektūrā (A. Palladino, Dž. Vinjola) un boloņas skolas gleznotāju darbos. Par visus mākslas darbus aptverošu stilu tas izvērtās 17. gs Francijā vēl absolūtisma laikā kā pretstats barokam. Šeit teorētisko principu izstrādē liela nozīme bija Parīzes glezniecības un tēlniecības akadēmijai (dib. 1648.g.). Līdz ar apgaismības ideju plašu izplatību klasicisms kļuva par valdošo stilu visā Eiropā, 19. gs. Sākumā pāraugot ampīrā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties