Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:602741
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ķikuļa Jēkabs bija audējs, ievērojams hernhūtietis, dzīvojis netālu no Smiltenes Blomu kroņa muižas Ķikuļu mājās. Jēkabs Ķ. bija dzimtcilvēks, uzvārda viņam nebija, tāpēc viņu sauca mājas vārdā. Jēkabs esot dzīvojis stabilu nodrošinātu dzīvi.
Zemnieku nemieru laikā, kuri norisinājās Vidzemē, zemnieki atteicās pildīt klaušas, šajos nemieros aktīvi piedalījās pirmais zināmās latviešu tautas dzejnieks-Ķikuļa Jēkabs. Šajā nemiera laikā 1777. gada rudenī divi zemnieki nokļuva Pēterburgā. Viņus apcietināja un sodīja, bet aizvestie iesniegumi ir saglabājušies, tie ir divi sūdzību raksti un divas dziesmas, šos dokumentus rakstījis Jēkabs Ķ. viena dziesma ir veltīta ķeizarienei, otra –„Viena Vidzemes cietumnieku bēdu dziesma, iekš lielām bēdām un bailēm šinī 1777.gadā taisītā.”
Dzejojumi ir rakstīti tā laika rakstu valodas tradīcijā. Hernhūtiešu( Hernhūtisms ir brāļu draudžu kustība Vācijā, kas pēc tam pārnāca uz Vidzemi. Viņi mācīja latviešu valodu.)rakstu ietekme ir jūtama leksikā. Lai gan Ķikuļu Jēkabs savās dziesmās pielietoja tādus izteiksmes līdzekļus, kā metaforas, metaforiskos epitetus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties