Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:645676
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stāstā „Pie pagasta tiesas” (publicēts žurnālā „Austrums” 1885. gadā ar pseidonīmu Jāņzemnieks) uzmanības centrā ir raksturu tēlojums. Negatīvo īpašību atsegšanā autors veiksmīgi pieleito satīru, kas reālistisko zīmējumu dara reljefāku. Tādi tēli kā Blāķis, Klucē u.c. neatpaliek no „Mērnieku laiku” labākajiem tēliem.
Stāstā „Pie pagasta tiesas” rādīta nabadzīgas atraitnes Mades traģika. Viņas dēls Pēterītis par māti nemaz nerūpējas, bet „blandās apkārt un žūpo”. Tikai tad, kad viņa māte Made ziemā, iedama meklēt palīdzību, nosalst, Pēterītis ļoti nožēlo savu ļaunumu, neiejūtību un cietsirdību.
Pagastā varu savās rokās sagrābuši lielsaimnieki. Galvenie darījumi vispirms tiek kārtoti krogā. Lai iegūtu savu labumu, pagasta varenie neapstājas pat nozieguma priekšā. Tādos apstākļos darba cilvēkam velti meklēt taisnību. Savu taisnību nedabū arī atraitne Made.
Pretišķību metos atklājas cilvēku attiecības, kas savukārt spilgti izgaismo raksturus. Veiksmīgi izmantoti tautā noklausīti teicieni, kas paši par sevi jau spēj kļūt par raksturojošiem faktoriem. Sevišķi tas attiecas uz tiesas rakstvedi Klucē.
Stāstā pagasta dzīves kopaina ir krāsaina, emocionāla un iedarbīga. Tajā atklātā reālistiskā patiesība acīm redzami baida pašu autoru – Apsīšu Jēkabu, nonākdama pretrunā ar viņa ētiskajiem uzskatiem. Pēc Mades nāves rakstnieks liek Pēterītim pēkšņi laboties, nedodot nekādu motivāciju. Tūliņ pēc šī stāsta nodrukāšanas notiek arī rakstnieka pseidonīma maiņa. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1192006
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties