Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:164762
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.03.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
  Jēdziena “karš” definēšana   
  Kara veidi   
  Krīze un konflikts   
  Karu izcelšanās   
  Kara kontrole   
  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Karš un miers tiek uzskatīti par senākajiem koncertiem politika. No 3500 rakstītās vēstures gadiem tikai 270 gados nav notikuši kari, turklāt no 1989. - 1992. gadam pasaulē notikuši apmēram 35 kari (2; 293. lpp.)
Tādejādi karu pētījuši ļoti daudzi zinātnieki (kā spilgtāko vēlos minēt Tucidija (471 – 400 g.p.m.e.) aprakstu par karu starp Atēnām un Spartu)
Sociologi, politologi, etnoantropologi pievērš uzmanību tam, ka krīze, konflikts un karš veidojas grupu, sociālo slāņu, sabiedrisko institūciju, etnisko grupu, valstu un valstu apvienību starpā.
Tāpēc šajā referāta analizēšu nevis kādu konkrētu karu vai konflikta situāciju, kas draud pārvērsties globālā karā, bet gan atklāšu kara teorētiskos aspektus.


Jēdziena “karš” definēšana

Karu klasifikācija
Krīzes un konflikta saikne ar karu
Kara kontroles veidi

Lai gan zinātnieki uzsver, ka globāla mēroga kari mūsdienu pasaulē vairs nav iespējami, tomēr tas nenozīmē, ka kari izzudīs. Aizvien biežāk aktualizējas lokālā mēroga kari, kuru cēloņi ir dažādu etnisko grupu, reliģisko apvienību, sociālo slāņu un ideoloģisko pretinieku pretrunas.(skat. pielikumu) Tādejādi karš ir uzskatāms par sociāla rakstura parādību. Karš noārda iepriekšējo sabiedrības struktūru. Kara laikā vērojamas tādas parādības, kā sociālo grupu mobilizēšana, varbūt atsevišķu grupu marginalizācija, lunepenizācija un vērojama sociāla mobilitāte.
Referāta mērķis ir atklāt teorētiskā koncepta “karš” teorētiskos aspektus. No tā izriet arī uzdevumi, proti, definēt jēdzienu “karš”, klasificēt dažādus kara veidus, atrast krīzes un konflikta saikni ar karu, noskaidrot kara kontroles mehānismus.
Lai darba saturs būtu pēc iespējas objektīvāks, izmantošu starptautiski atzītu autoru enciklopēdijas, pētījumus starptautiskajā politikā un metodiskās izstrādnes socioloģijā un politoloģijā.
Referāta struktūra. Referātā atsevišķi aplūkotas 5 tēmas un katras tēmas noslēgumā ir secinājumi, tādejādi veidojot katras tēmas kopsavilkumu.
Referātam pievienota pasaules karte, kurā atainoti 90-to gadu (20. gs) militārie konflikti, tādejādi pamatojot lokālo karu daudzumu, ka arī izmantotās literatūras saraksts.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties