Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:525320
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Kanonisko tiesību pirmsākumi    2
  Kanonisko tiesību avoti    4
  Kanonisko tiesību raksturojums    5
  Kanonisko tiesību īpatnības    6
  Nobeigums    8
  Literatūras un avotu saraksts    9
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Baznīcas tiesību priekšmets jēdzienu “kanons” izprot tikai kā tiesību normas, kuras Baznīca uzskata par svētām. Iespējams tieši izglītība un tā laika noteiktība nodrošināja baznīcas ietekmi uz laicīgo tiesību attīstību, jo svarīga bija arī juridiskās valodas lietošana rakstītajos dokumentos, kā arī skaidrība un argumentācija. Savukārt Baznīcai bija iespēja darboties savu interešu labā, izdevīgi izmantojot juridiskos nosacījumus. Šādu laicīgās un garīgās varas sadarbību var uzskatīt par auglīgu sabiedrisko attiecību veidotāju.
Kanoniskās tiesības ir pirms reformācijas Rietumu kristīgās baznīcas tiesības un pēc-reformācijas Romas katoļu baznīcas tiesības, kas regulē baznīcas iekšējo organizāciju, tās attiecības ar valsti, reglamentē garīdzniecības dzīvi, kā arī viduslaikos tās atrunāja civilo un krimināltiesību jomu, tādējādi pakļaujot arī laicīgās personas baznīcas jurisdikcijai. Arī Baznīcām tiesības ir sociāli normatīvs regulators, uzvedības noteikumu kopums, kas ir izteikts vispārobligātu normu sistēmā un tiek īstenots ar subjektīvo tiesību un juridisko pienākumu palīdzību. Atšķirībā no valsts tiesībām, kuru realizāciju garantē valsts ar represīvo aparātu, šo tiesību garantija ir garīga rakstura un balstās uz ticību reliģijai.
Kanoni ir tiesību normas, kuras Baznīca izveidojusi noteikumu formā un kodificējusi, padarot šīs normas kanoniskas vai “svētas”. Kanoni regulē Baznīcas iekšējās lietas un nodrošina reliģijas tradīciju ievērošanu normatīvā veidā. Tie nodrošina Baznīcas institucionālās uzbūves un eklesiālās varas nesēja statusa attiecību saglabāšanos starp Baznīcas locekļiem.
Kā iepriekš noskaidrots, tad Baznīcas stingri noteikušas kanonus atstāt nemainīgus, lai saglabātu vienotību, kas tad arī ir bijis par pamatu kanonisko tiesību neizušanai līdz pat mūsdienām. Stingrā noteiktība kanonisko tiesību ietvaros ir sekmējusi Baznīcas ietekmi uz laicīgo dzīvi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1363044
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties