Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Juridiskās atbildības jēdziens un veidi Latvijā, Vācijā un Francijā

     

    Referāts20 Tiesības

4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:924305
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.11.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 28 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kā norādījis Edvīns Danovskis, līdzšinējā regulējums nav konkrēti paredzēti privāto tiesību juridisko personu administrativās atbildības priekšnoteikumi. Divi no šiem priekšnoteikumiem – tiesībpārkāpēja prettiesiskā rīcība (darbība vai bezdarbība), kā arī personas vainas esamība , ir tieši notiekti likumā ietvertajā administratīvā pārkāpuma jēdzienā, proti, ka “par administratīvo pārkāpumu atzīstama prettiesiska un vainojama darbība” (Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 9.panta 1.daļa).
Administratīvās atbildības joma ir cieši saistīta ar valsts atbildību. Tā, piemēram, “zaudējumu atlīdzība administratīvajā procesā ir viens no valsts atbildības veidiem publisko tiesību sfērā”.
Savdabīgs atbildības regulējums administratīvajās tiesībās ir paredzēts valsts darbiniekiem. Valsts darbiniekiem vienlaikus var noteikt gan civilo, gan kriminālo, gan disciplināro atbildību. Kā savulaik norādījis jau Kārlis Dišlers, privātpersonām pieņemamāka ir valsts atbildība par tās ierēdņu nodarītajiem tiesību aizskārumiem, paturot iespēju valstij vērsties pret darbinieku ar regresa prasību.
Tomēr vēsturiski Latvijā no cariskās Krievijas ir pārmantojusi iespēju cietušajiem vērsties tieši pret vainīgo funkcionāru cilviltiesiskā kārtā, bet laika gaitā, regulējumam mainoties, atbildība tika pārnesta uz valsti ar nolūku veicināt privātpersonu uzticību valsts aparātam un pareizas un vienveidīgas tiesiskās procedūras ievērošanai.

1.5. Disciplināratbildība
Disciplināratbildība ir sabiedrībā plaši apspriests atbildības veids, kurš ir visciešāk saistīts ar morāles un ētikas kategorijām. Latvijas tiesību akti runā par valsts ierēdņu, tiesniešu, deputātu, prokuroru un citu publisko varu realizējošu personu disciplināratbildību. Šādu atbildību paredz attiecīgās jomas normatīvie akti, kā arī iekšējie ētikas kodeksi. Disciplināratbildībai līdzīgi kā administratīvajai un kriminālatbildībai ir raksturīgs sodīšanas princips un brīdināšanas jeb preventīvā funkcija turpmākajiem tiesību pārkāpējiem.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1363092
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties