Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:946001
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Faktisko apstākļu meklēšana un novērtēšana    4
1.1.  Faktu konstatēšana    5
1.2.  Faktu atmešana un papildināšana    7
1.3.  Faktu novērtēšana    8
2.  Tiesību normas meklāšana    10
3.  Tiesiski nozīmīgo faktu izdalīšana    13
4.  Faktu pārbaude un pierādīšana    14
4.1.  Pierādīšanas principi    15
4.2.  Pierādīšanas līdzekļi    16
4.3.  Pierādījumu vērtēšana    16
5.  Jaunatklātie fakti un to ietekme uz pieņemto nolēmumu    18
  Nobeigums    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Ikdienā juristiem ir jārisina juridiska rakstura lietas, kurās tiek prasīts atzinums vai nolēmums. Likumīgs. Taisnīgs. Objektīvs. Argumentēts. Viennozīmīgs. Praktizējošie juristi atzīst, ka ceļš līdz šādam nolēmumam bieži vien ir sarežģītu “līkloču” un grūti pamanāmu “zemūdens akmeņu” pilns. Tomēr klientam ir vajadzīgs nevis izziņas process, bet gan rezultāts. Lai sasniegtu rezultātu, bez lietas faktisko apstākļu apstrādes un apgalvojuma veidošanas metodes nevar iztikt. Tikai rūpīgs darbs ar lietas faktiskajiem apstākļiem un tiesību normu (turpmāk - TN) spēj nodrošināt objektīvu un tiesisku nolēmumu izskatāmajā lietā.
1998.gada 5.februārī tika pieņemts Kooperatīvo sabiedrību likums, kura pārejas noteikumi izvirzīja prasību visām kooperatīvajām sabiedrībām palielināt savu pamatkapitālu. Gadījumos, kad kooperatīvās sabiedrības pamatkapitāls netiek palielināts, Kooperatīvo sabiedrību likuma 52.panta pirmā daļa piešķir tiesības Uzņēmumu reģistram celt prasību tiesā par attiecīgās kooperatīvās sabiedrības atzīšanu par neesošu. Ievērojot minēto normu, 1999.gadā. Uzņēmuma reģistrs (turpmāk – UR) cēla vairākus simtus prasību visās Latvijas tiesās par kooperatīvo sabiedrību atzīšanu par neesošām. Tikai Daugavpils un Limbažu tiesas atteica pieņemt prasības pieteikumus, norādot, ka prasības pieteikums ir apmaksājams ar valsts nodevu. Par vienu no Daugavpils tiesas lēmumiem UR mēģināja iesniegt blakussūdzību, taču to Latgales apgabaltiesa noraidīja. Radās draudīgs precedents, un UR nonāca sarežģītā situācijā, kad, no vienas puses, likums liek pildīt noteiktus pienākumus, bet, no otras puses, nav nepieciešamā finansējuma šāda pienākuma pildīšanai, tādēļ UR galvenais valsts notārs uzdeva juristiem rast risinājumu šajā lietā.


I. Faktisko apstākļu meklēšana un novērtēšana

Jurists faktisko materiālu lielākoties saņem “jēlmateriāla” veidā. Stāstījumā ir daudzi atsevišķi fakti un apstākļi, kuri vēlāk var izrādīties nenozīmīgi. Stāstījums var būt arī nepilnīgs, jo katra cilvēka faktu reprodukcijas spējas ir atšķirīgas. Klients pats atmet, viņaprāt, nesvarīgos faktus, kuri juristam var izrādīties nozīmīgi. Pastāv iespēja, ka klients faktu izklāstā ietver arī nepatiesas ziņas. Jāievēro tas, ka bieži vien klientam nav arī īpašu juridisko zināšanu un viņa valoda atšķiras no jurista valodas, kura ir piesātināta ar pārņemtām normatīvo aktu valodas konstrukcijām. Šādā situācijā tiesību piemērotājam ir nolēmuma izstrādes laikā ir jāveic īpaši rūpīgs darba ar lietas apstākļiem: faktu konstatēšana, atlase, papildināšana, novērtēšana.
Izskatāmajā faktiskajā gadījumā sākotnēji tika saņemta UR Daugavpils reģionālās iestādes vadītājas telefoniska informācija, kurā minēts tikai tas, ka prasības pieteikums nav pieņemts, jo UR ir jāsamaksā valsts nodeva. Sīkāki paskaidrojumi netika sniegti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1130180
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties