Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:603705
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Fast food: izdomājumi un realitāte
Mūsdienās pastāv visvisādi veselībai apdraudoši nostāsti par ātrās ēdināšanas iestādēm. Un mēs nolēmām noskaidrot, ar ko tad reāli mums apdraud fast-food. Runājot par fast food kaitīgumu, parasti pirmām kārtām runā par „Makdonalda” iestādi un citiem tam līdzīgiem. Ne tik tālu no šādām iestādēm atrodamies arī mēs, jo ielu tirdzniecībā sāk pārdoties hotdogi, čisburgeri un tam līdzīgie kaitīgie produkti. Šurp var arī attiecināt čipsus, visdažādākos sausiņus, daudzveidīgos gāzētos dzērienus un citus sīkumus, ar kuriem mēs parasti uzkožam ejot garām. Tas ir kā minimums, bet realitātē saraksts ir daudz garāks. Izrādās, ka priekš vairāku ēdienu pagatavošanas pielieto margarīna cietos veidus ar taukskābes trans-izomēra augstu līmeni. Toties, tāds taukskābes molekulu organizācijas tips ir raksturīgs arī visdažādākajiem krēmiem veikala tortēs un kūkās. Tātad nav lielas atšķirības, paēdāt jūs „Makdonaldā” vai padzērāt tēju ar nopirkto veikalā torti. Tie ir arī citos gatavajos produktos ar lielu dzīvnieku tauku saturu. Šo pašu trans-izomēru bīstamību sastāda tas, ka to dubultošanās mūsu racionā palielina sirds slimību attīstīšanās risku divreiz vairāk. Protams, paskaidrot apmāktajam uz kartupeļiem-frī vai hamburgeriem pusaudzim, ar ko tas riskē, tas ir bezcerīgi. Bet jau savos 30-35. gados vajadzēs aizdomāties par iespējamajām sirds problēmām to pašu kartupeļu dēļ vajadzēs. Izrādās, izaugušajai tagadējai paaudzei uz fast food, trīsdesmit gados būs iespēja ne tikai padomāt par sirds problēmām, bet jau sākt ievākt savas aizraušanās ar tādu ēdienu „ražu”. Ir jāmēģina sākt ēst mazāk, tā kā fast food ēdienos saturas kaut kādas narkotiskās vielas, kuras liek mums atgriezties uz turieni ne vienu vien reiz. (http://medicinform.net/news/news642.htm).
Pēc zinātniskā viedokļa, kuri pēta šāda ēdiena ietekmi uz cilvēka organismu, ir atklāts pārlieku daudz saturošos tajā taukvielu un cukura, kas arī noved pie narkotiskās atkarības. Bieža tādu iestāžu apmeklēšana izsauc tādu pašu saslimstības pieradumu, kā smēķēšana un narkotiku lietošana. Aizraušanās ar hamburgeriem, kolu un ceptiem kartupeļiem ļoti ātri noved pie ķīmiskā procesa izmaiņām cilvēka smadzenēs, kas visbiežāk notiek pie kokaīna un heroīna atkarības. Šīs teorijas labā liecina tas fakts, ka fast food cienītajiem ļoti sarežģīti, pat dažreiz nereāli atgriezties pie normāla ēdiena un apsēsties uz ciešu diētu. Tie izjūt nepatīkamas izjūtas, kuras ir līdzīgas, ko izjūt narkomāni, kad grib pieņemt sev kārtējo dozu, bet nepieņem, tā kā grib izārstēties no to atkarības. Šāda veida ēdienu liecina par to, ka tas var izsaukt gastrītu, kuņģa iekaisumu un citas kuņģa slimības.
Vai var nomirt no fast food ēdieniem? Tikai ja runa ies par sabojātajiem vai inficētajiem ēdieniem, tad jau nomirt var no visa kā. Ja runāt par normāliem „fast food”, tad jau nomirt jūs, protams, nenomirsiet, bet veselību gan sabojāsiet. Ilustrēšanas veidā minēsim piemēru ar 33 gadīgo amerikāņu žurnālistu vārdā Morgans Sparloks, kurš nolēma pārbaudīt, uz cik šie fast-fudu briesmoņi atbilst īstenībai. Pirms eksperimenta sākšanās viņš izgāja savas veselības pilnu medicīnisko pārbaudi, kur tika uzrādīta pilnīgi veselīga aina, un nekādu problēmu nepiemita. Pēc tam viņš mēneša laikā, trīs reizes dienā barojās „Makdonaldā”. Eksperimenta rezultāts bija bēdīgs: 12 kg liekā svara pieaugums, holesterīna līmeņa paaugstināšanās, divreiz lielāka kļuva infarkta iespējamība un praktiski „nodilušas” aknas, kuras pēc ainas līdzinās kā pastāvīgajam alkoholiķim. Un tas notika pie pilnas atteikšanās no alkohola eksperimenta laikā. Vēl eksperimenta gaitā tika novērots krass seksuālās tieksmes kritiens. (http://www.vitaminov.net/rus-31586-0-0-9612.html)
Dietologi nonāca pie tā, ka attiecoši nekaitīgi veselībai būs tas, ka ar fast food pagatavotajiem ēdieniem var pamieloties tikai vienu reizi mēnesī, un tikai tad tas nekaitēs veselībai. Bet vēl daudzi citi uzskata, ka arī iegriezties šādās iestādēs reizi mēnesī ir par daudz. Aptaukošanās iemesls ir saistīts ar mīlestību pret „ātro edienu”. Mode uz fast food jau sen noveda pie nenormāli strauja daudzuma resnu cilvēku pieauguma. Starp šādiem cilvēkiem ir bērni, jauniešu un pieauguši. Ārsti ir pārliecināti, ka priekš augošās paaudzes tāda barošanās ir nāvīgi bīstama, tā kā organisms vēl tikai formējas, un to, kāds tas būs, būs atkarīgs no šķīvja satura. Un nesabalansētā fast food ēdienkarte novedīs pie galīgas aptaukošanās, endokrīnās un imūnās sistēmas traucējumiem, bet tas tālāk sāks ietekmēt fizisko un garīgo attīstību turpmākajā pieaugušajā dzīvē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties