Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:888878
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  AIZSĀKUMI    4
  SIERA NOZĪME    5
  TICĒJUMI    7
  SIERA VEIDI    8
  PAGATAVOŠANA    9
  KĀPĒC JĀĒD SIERS    10
  SECINĀJUMI    11
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    12
  PIELIKUMS    14
Darba fragmentsAizvērt

Aizsākumi
Tautu svētki, svinamas dienas un tradīcijas, laikiem un varām mainoties vai nu pielaikojas jaunai varu nesošai ideoloģijai, vai izzūd no tautu kultūras loka. Tradīcijas ir kā vairogs, kas sargā tautu no svešiem iespaidiem, svešiem kungiem. Latvju tautai nav daudz vairs palikušas svinamas dienas un svētki, ko internacionālās ideoloģijas nebūtu pārveidojušas un pielaikojušas pašas sev.
Viena no mūsu svinamām dienām ir JĀŅI, ko tauta vēl atceras un piekopj šodien. Daudzas no Jāņu tradīcijām ir zudušas, tomēr Jāņu siers ir gājis cauri laikiem līdz pat mūsdienām. Jāņiem, kā vieniem no krāšņākajiem gada saulgriežiem, jau laikus tika darīts alus, siets siers un apkopta sēta. Jau no senseniem laikiem latvieši šajā dienā viesus cienāja ar alu un sieru. Siers pārstāv laidaru, alus druvas. Arī šodien tā ritulis ir galvenais svētku cienasts un simbols. Siers minēts lielākajā daļā Jāņu dziesmu, par to ir neskaitāmi ticējumi un paražas, kas neaprobežojas tikai ar vasaras saulgrieža periodu vien.
Tas, ka Jāņu siers ir apdziedāts tautas dziesmās, liek aizdomāties par šo svētku senumu. Latviešu dainas radīja interesi vācbaltu inteliģencē jau 17. gs.; 18. gs., taču 19. gs. latviešu dainas sāka izzust no ļaužu atmiņas, un folkloras vācējiem bija jāveic milzīgs darbs, lai šīs kultūras bagātības saglabātu nākamajām paaudzēm.
Piens jau gadsimtiem ilgi bijis viens no svarīgākajiem iztikas līdzekļiem, tāpēc tam piešķirta nozīmīga vieta arī cilvēka mūža, gadskārtas un darba cikla rituālajā mielastā. Jāņu siers pieder pie skābpiena sieriem – senākajām šķirnēm Eiropā. Tas vēsturiski radās pie piena pārstrādāšanas sākotnējā un vienkāršākā veida – raudzēšanas. Siers bija galaprodukts sarūgušam pienam.
Siers ir no pilnpiena, saldā krējuma, daļēji nokrejota piena vai vājpiena, sviesta, kazas piena, aitas piena vai no to veidu un šķirņu sajaukuma gatavots olbaltumvielām un taukiem bagāts produkts, kuru, izmantojot sēņu, rauga un baktēriju kultūras, raudzē vai pievieno fermentus. Pēc lielākās sūkalu atdalīšanas palikušo sajaukumu apēd svaigu vai dažādās gatavības pakāpēs.
Jāņu siers patiesībā uzskatāms par daļēju biezpiena sieru: tā gatavošanas pamatā bija biezpiena sildīšana svaigā pienā. Iedarbojoties biezpiena pienskābei, sarec svaigā piena olbaltumdaļa. Jādomā, sākotnēji sieru gatavoja, recinot pienu ar rūgušpienu.
19.gs. Jāņu siera taisīšana sākās ar biezpiena sagatavošanu. To darīja sevišķi rūpīgi, jo no biezpiena atkarīga siera kvalitāte: no skāba tas iznāca negaršīgs, no cieta – sīksts. Parastais biezpiena iegūšanas veids bija rūgušpiena sildīšana, līdz olbaltums atdalās no sūkalām, sarecē un nostājas virspusē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties