Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:521231
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas izglītības sistēmu veido vairāki līmeņi. Izglītības sistēmas pamata jeb primāro līmeni veido pamatizglītība, kuru uzsāk tajā gadā, kurā izglītojamajam aprit 7 gadi. Pamatizglītības programma ilgst 9 gadus. Pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecumam Latvijas Republikā ir obligāta. Nobeidzot pamatizglītību tiek izsniegta apliecība par pamatizglītību1.
Sekundāro līmeni veido vidējā izglītība. Vispārējās vidējās izglītības ilgums, ietverot pamatizglītības programmas apguvi, Latvijas Republikā ir 12 gadi. Vidusskolas posmā jāapgūst vismaz 12 priekšmeti. Lai saņemtu atestātu par vispārējo vidējo izglītību, pēc vismaz 12 priekšmetu sekmīgas apguves ir jānokārto 5 eksāmeni1.
Vidējās pakāpes profesionālo izglītību iedala arodizglītībā un vidējā profesionālā izglītībā. Arodizglītības programmu ilgums 2 vai 3 gadi un tās rezultātā iegūst profesionālo kvalifikāciju, kas atbilst Eiropas Savienības (turpmāk – ES) pieņemtās CEDUC klasifikācijas otrajam profesionālo kvalifikāciju līmenim. Arodizglītība neietver pilnu vidējo izglītību. Vidējās profesionālās izglītības programmu ilgums ir vismaz 4 gadi pēc pamatizglītības iegūšanas un tās sagatavo darbam profesijās, kurās nepieciešams trešais kvalifikāciju līmenis. Vidējā profesionālā izglītība dod pilnu vidējo izglītību un piešķir tiesības tās beidzējiem stāties augstskolā1.
Terciāro līmeni Latvijas Republikā veido augstākā izglītība. 1995. gadā pieņemtais Augstskolu likums paredz, ka augstskolā Latvijas Republikā iespējams iegūt akadēmisko augstāko izglītību, kuras rezultātā piešķir bakalaura un maģistra akadēmiskos grādus, un profesionālo augstāko izglītību, kuras rezultātā piešķir profesionālās augstākās izglītības kvalifikācijas. Šāds augstākās izglītības iedalījums norāda uz augstākās izglītības programmas ievirzi uz zinātnisko vai profesionālo darbību. Taču, iedalot augstākās izglītības programmas tikai pēc minētā principa, redzams, ka augstākās profesionālās izglītības programmām ir divi veidi:
Augstākās profesionālās izglītības programmas, kuru apguvei un attiecīgās profesionālās kvalifikācijas ieguvei ir nepieciešama plaša akadēmiskas izglītības bāze un kurās studijas ir saistītas ar pētniecisko darbību. Šādas ir studiju programmas medicīnā, jurisprudencē, inženierzinātnēs. Minētās izglītības programmas pēc starptautiskās izglītības programmu klasifikācijas (ISCED) pieskaita „universitātes tipa” augstākajai izglītībai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125046
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties