Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:960972
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ģeogrāfiskais stāvoklis.   
2.  Iedzīvotāji.   
3.  Daba.   
4.  Ievērojamās vietas.   
Darba fragmentsAizvērt

ĢEOGRĀFISKAIS STĀVOKLIS, SAIMNIECĪBA.

Itālija atrodas Eiropas dienvidos. Robežojas ar Šveici, Austriju, Franciju. Galvaspilsēta – Roma. Valsts platība ir 301240 km2 . Divas tuvējās salas – Sicīlija un Sardīnija arī pieder Itālijai. Nedaudz uz dienvidiem no Sicīlijas ir salu grupa, uz kuras atrodas neatkarīgā valsts Malta. Itālijas kontinentālajā daļā pastāv divas neatkarīgas pundurvalstiņas – Sanmarino un Vatikāns. Itālijai ir 20 reģioni. Z-Itālijā ietilpst 8 reģioni: Valle d Aosta; Pjemonta; Ligūrija; Lombardija; Trentīno-Alto-Adidže; Veneto; Friuli-Venēcija-Džūlija; Emīlija-Romanja. Šajos reģionos ir visā pasaulē pazīstamas pilsētas: Venēcija, milāna, Verona, Parma, Mantuja, Boloņa, Modēna. Centrālajā itālijā ietilpst 6 reģioni: Toskāna; Umbrija; Marke; Lacio; abruci; Molize. Slavenākās pilsētas: Lacio, Florence, Roma, Piza, Perudža, Areco, Peskāra u.c. Tikai vienam centrālās Itālijas reģionam – umbrijai ir sauszemes kaimiņi, kamēr visiem pārējiem reģioniem ir garu garās jūras robežas. D-Itālijā ir 6 reģioni: Kampānija; Apūlija; Bazilikata; Kalabrija: Sardīnija: Sicīlija. Šeit ir sastopamas daudz senas pilsētas kā redžo di Kambrija, Katandzaro, Matēra, Potenca, Neapole, Turanto u.c.
Itālija ir ekonomiski attīstīta valsts. Galvenā rūpniecības nozare ir mašīnbūve. Itālijas mašīnbūve ražo vairākus Eiropā labākos automobiļu modeļus. Firma „FIAT”, kas atrodas Turīnā, ir vislielākā firma, kas sevī apvieno Fiat, Lancia, Alfa Romeo un Ferrari automobiļu un citu veida tehniku ražošanu. Vēl Itālijā tiek ražoti Lmborghini markas automobiļi, kas ir izcēlušies ar savu dizainu un ātrumu.
Attīstīta ir arī elektroenerģijas ieguve un pārstrāde. Iegūst dzīvsudraba rūdu, brūnogles, sēru, akmeņsāli. Palielinās minerālūdens ieguve. Itālijas lauku apvidos var redzēt zemnieku saimniecības. Auglīgajā ziemeļu līdzenumā, ap Po upi, sīkzemnieki cenšas maksimāli izmantot zemi audzējot vienkopus daudz dažādu kultūru. Itālijas fermeri izaudzē gandrīz pietiekami lauksaimniecības ražojumiem, lai pabarotu 58 milj. Itālijas iedzīvotājus.
Pārsvarā viņi audzē graudaugus, dārzeņus, augļu kokus, vīnogulājus, olīvkokus. Itālija ir vadošā augļu, vīna un olīveļļas ražotājvalsts Eiropā. Gandrīz trešā daļa itāliešu dzīvo laukos.
Itālija ir slavena arī ar saviem sieriem, makaroniem, vīnogām, olīvām, picām un vīniem. Lielu peļņu Itālijai ienes tūrisms. Itāliju gadā apmeklē ap 50 milj. tūristu. Visa pasaule pazīst itāliešu dizaineru Gucci un Versaces modelētos apģērbus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties