Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu vispārīgs raksturojums

     

    Referāts12 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531945
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi    4
2.  LR Civillikumā regulētie īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi (Būvju un ēku, ietaišu un apstādījumu, ūdeņu un mežu.)    5
3.  Aizsargjoslu aprobežojumi    10
3.1  Vispārīgie aprobežojumi aizsargjoslās    10
4.  Aprobežojumi, kuri bieži sastopami atjaunojot īpašuma tiesības    12
  Secinājumi    15
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    16
Darba fragmentsAizvērt

Īpašums ir vispilnīgākā, visaptverošākā lietu tiesība, kas īpašniekam piešķir visplašāko lietošanas un rīcības iespēju pār lietu. Un mūsdienās jau gandrīz vai katrs cilvēks ir kādas lietas (kustamas vai nekustamas) īpašnieks. Tomēr daudzi nezina, ka viņu īpašumam var būt noteikti aprobežojumi, kas katrā konkrētā gadījumā var atšķirties – tātad, neapzinās, nezin vai negrib zināt savas tiesības un pienākumus. Līdz ar to arī praksē bieži ir sastopami gadījumi, kad netiek ievērotas Latvijas Republikas Civillikumā, un arī citos likumos, kas ar to saistīti, noteiktās prasības, kas regulē īpašuma tiesības. Rezultātā var tik apdraudēta cilvēku, ieskaitot paša īpašnieka, veselība un dzīvība, kā arī iznīcināts vai sabojāts vides un kultūrvēsturiskais mantojums. Un par cik man kādreiz pašai piederēs nekustamais īpašums, tieši tāpēc es izvēlējos rakstīt par īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumiem, jo man ir svarīgi zināt savus uzdevumus attiecībā uz to.
Mana referāta mērķis ir vispārīgi raksturot Civillikumā un citos likumos regulētos īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumus.
Īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi nozīmē to, ka īpašniekam ir jāatturas no zināmām lietošanas tiesībām(nenēsāt šaujamieroci, ja ir tikai glabāšanas atļauja) vai arī jāpacieš, ka tās izlieto citi, piemēram, Civillikuma 1093. pantā norādītā tiesība – jāpacieš, ka cits īpašnieks savāc savu lietu no īpašnieka zemes . Tāpat aprobežojumi var attiekties uz dažu lietu tiesību piešķiršanu citām personām - tie ir lietošanas aprobežojumi, kuri fiksēti zemesgrāmatās, līdz ar to šādi fiksētu lietu tiesību var izlietot ne vien pret pirmo šai tiesībai pakļautā nekustamā īpašuma ieguvēju, bet arī pret sekojošiem.
Īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi var būt noteikti ar likumu, tiesas lēmumu vai arī ar privāto gribu – testamentu vai līgumu.
Īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu izcelsme saistīta ar senām tradīcijām, piemēram, VLK paredzēja īpašu aizliegumu graut vai nojaukt senu līvu cietokšņu un citu celtņu atliekas, tomēr tajā pašā laikā tika uzsvērts, ka nav pienākuma šīs celtnes atjaunot, ja vien tajās nav derīgu telpu. Tātad vispār lietošanas tiesību aprobežojumiem ir pasīvs raksturs, kas nozīmē to, ka šo aprobežojumu būtība ir atturēšanās no noteiktām darbībām nevis to veikšanas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1188946
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties