Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:626104
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

ALP programma tika uzsākta 1984.g. IFLA konferencē Nairobi, Kenijā, un bija saspringtu diskusiju tēma trīs gadu garumā (1987.-1989.). Tās tālāka attīstība notika 1990.-1991.g. laikā, tika noteiktas ALP kā speciāla projekta darbības sfēras un tagad programma ir pilnīgi operatīva. Pašreizējā programmas vadītāja ir Birgitta Sandell.
ALP misija ir veicināt bibliotekārās profesijas, bibliotēku institūciju, bibliotēku un informācijas darba attīstību Āfrikas, Āzijas un Okeānijas valstīs, kā arī Latīņamerikā un Karību salās. Speciālajās ALP sfērās Vidējā Termiņa projekta (MTP) mērķi ir palīdzēt tālākizglītībā un apmācībā; atbalstīt bibliotēku asociāciju attīstību; sekmēt bibliotēku un informācijas servisu izveidi un attīstību parastajai publikai, kur ietilptu arī lasītprasmes veicināšana; ieviest jaunās tehnoloģijas bibliotēku pakalpojumos. ALP pilda arī katalizatora funkciju IFLA ietvaros par organizāciju aktivitātēm Trešās Pasaules valstīs.
ALP darbības sfēra ir plaša. Tādēļ ir būtiska sadarbība ar piederīgiem IFLA profesionālajiem orgāniem, kā ar reģionālajām un starptautiskajām organizācijām programmas realizācijā. ALP savu misiju veic ar rūpīgi izplānotas dažādu aktivitāšu programmas palīdzību ciešā sadarbībā starp ALP Starptautisko Mezgla Punktu un IFLA Reģionālajām iestādēm, IFLA Reģionālo nodaļu un tās trīs sekcijām, kā arī citiem partneriem. Šī sadarbība sastāv no tādām darbībām kā naudas fondu papildināšana, stipendiju un apvienošanās programmas, konferences, semināri un diskusijas, eksperimentāli projekti, publikācijas un datu bāzu veidošana.
Kopējā naudas summa, ko ALP izmaksāja par projektiem un citām programmas aktivitātēm, sastādīja apm. SEK 2.100.000 (kopš 1992.g., kad programma kļuva pilnībā operacionāla, apmēram SEK 10.400.000 ir iztērēti par programmas aktivitātēm). 1998.g. nauda tika iegūta no: Sida, Danida, Finnida, Somijas bibliotēku asociācijas, NORAD, trīs Zviedrijas bibliotēku asociācijām un no Zviedrijas Institūta. ALP katru gadu ir projekti dažādās valstīs, kā arī citas saistības un zinātniskie darbi, kontakti u.tml.


Danida Ceļojumu Dāvinājums

1998.g. oktobrī Dānijas Ārlietu ministrija, Danida, asignēja lielu naudas summu, 900 000 dāņu kronu apmērā (gadā), lai izveidotu Konferences Ceļojumu fondu, ko izmantotu bibliotekāri no valstīm, kas atrodas attīstības posmā, lai apmeklētu IFLA galvenās konferences. IFLA Bankokas konference 1999.g. bija pirmā konference, kurā tika izmantots Danida Ceļojumu Dāvinājums (DTG) un IFLA Jeruzalemes konference 2000.g. bija otrā. Tika sponsorēta reģistrācijas maksa, ceļš no tuvākās starptautiskās lidostas, apmešanās un dienas tēriņnauda 39 cilvēkiem (1999.g.) Dāvinājuma saņēmējs pats bija atbildīgs par personīgajiem izdevumiem veselības un ceļojuma apdrošināšanu un citiem izdevumiem. ALP sekretariāta administrācija Upsalā, Zviedrijā, ir atbildīgā izpildiestāde.
Kritēriji stipendijas piešķiršanai abos gados bija vienādi. Prioritāte tika dota jaunākiem profesijas pārstāvjiem; dalībniekiem, kas nav regulāri IFLA konferenču apmeklētāji; tika novērtēts profesionālais fons un pieredze, labi noformēti CV un citi faktori. Speciālā sanāksmē tiek izlemts, kuriem no pretendentiem stipendiju piešķirt. 2000.g. konferencei tika saņemti 263 pieteikumi, no kuriem izvēlējās 27 kandidātus.
Tādi notikumi kā šis ir ļoti nozīmīgi, tā kā tie dod jauniem profesionāļiem iespēju piedalīties starptautiskajā bibliotēku sfērā. Daudziem stipendijas saņēmējiem šī bija pirmā reize ārpus valsts un viņi bija ļoti dedzīgi noskaņoti mācībām un jaunu kontaktu dibināšanai.


ALP Starptautiskais Mezgla Punkts

ALP Starptautisko Mezgla Punktu (IFP), kas atrodas Upsalas Universitātes bibliotēkā, ir dibinājusi IFLA un vēl apmēram 25 Skandināvijas bibliotēku asociācijas un institūcijas, kā arī pati Upsalas Universitāte. Tas atbalsta programmas attīstību, koordinē tās aktivitātes, darbojas kā zinātnes centrs un iesaistās naudas fondu papildināšanā. Pēc IFLA Vidējā Termiņa programmas IFLA aktīvi meklēs citu reģionu, uz kuru pārvietot starptautisko Mezgla Punktu. ALP IFP personāls sastāv no trīs cilvēkiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136039
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties