Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:948618
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 31 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ano­tā­ci­ja    3
  Summary    4
  Ан­но­та­ция    5
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    6
  Ie­vads    7
1.  Glo­ba­li­zā­ci­ja un in­for­mā­ci­jas sa­bied­rī­ba– gal­ve­nie kul­tū­ru vei­do­jo­šie fak­to­ri 21. gadsimtā    10
2.  Lat­vi­jas bib­li­otē­ku at­tīs­tī­bas rak­stu­ro­jums    13
3.  Jē­kab­pils pil­sē­tas kul­tūr­vi­des rak­stu­ro­jums un bib­li­otē­kas lo­ma tās veidošanā    24
4.  Jēkabpils galvenā bibliotēka – vēsturisks skatījums un nākotnes perspektīvas    29
4.1.  Jēkabpils galvenā bibliotēka 21. gadsimtā    32
4.1.1.  Projektu izstrādes pieredze Jēkabpils galvenajā bibliotēkā    41
4.1.2.  Bibliotēkas informācijas pakalpojumi    45
4.1.3.  Novadpētniecības politika - bibliotēkas darba sastāvdaļa    49
4.1.4.  Bērnu literatūras nodaļas darba politika    53
4.1.5.  Jēkabpils galvenās bibliotēkas krājumu komplektēšanas politika    56
4.1.6.  Jēkabpils galvenās bibliotēkas attīstības scenāriji    62
5.  Lietotāju interešu un vēlmju izpēte – aptaujas analīze    67
  Secinājumi un priekšlikumi    71
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    74
Darba fragmentsAizvērt

Temata izvēles pamatojums un aktualitāte
Mūsdienās bibliotēku darbība norit dinamiskos pārmaiņu apstākļos. Starp bibliotēku un sabiedrību veidojas jaunas attiecības. Tās ietekmē vairāki savstarpēji saistīti procesi. Pēdējos divdesmit gados bibliotēku darbā aizvien vairāk tiek pielietotas jaunas tehnoloģijas, kas taupa laiku: augsta līmeņa laika plānotāji, elektroniskais pasts, balss pasts, mobilie telefoni, teksta apstrādes programmas un citas tehnoloģijas. Pieejamās informācijas apjoms aug neiedomājamā ātrumā. Veidojas informācijas sabiedrība, kurā jāprot informāciju ne tikai izvēlēties un atlasīt, bet arī prasmīgi to apstrādāt un pārveidot zināšanās.
Bakalaura darba izvēlētā tēma „Jēkabpils galvenās bibliotēkas darbības izmaiņas un perspektīvas informācijas laikmetā” raksturo bibliotēkas kā kultūras iestādes nepieciešamību pagātnē, tagadnē un nākotnē. Jēkabpils galvenās bibliotēkas vēsture sākta rakstīt 1946.gadā. Bibliotēka vienmēr ir bijusi un būs viena no kultūras iestādēm, kuru apmeklē dažādu slāņu un interešu cilvēki. Katrā laikmetā bibliotēkas uzdevumi ir dažādi. Pirmās dibinātās bibliotēkas rūpējās par latviešu tautas garīgo attīstību. Padomju varas okupācijas un nacistiskās Vācijas okupācijas laikā bija sava, okupācijas varām pakārtota, izpratne par kultūru. Padomju laikos bibliotēka tika pārvērsta par ideoloģijas ruporu iestādi. Tas bija laiks, kad bibliotēku vadīja partijas darboņu izraudzītie vadītāji, kuriem bija uzdevums bibliotēkas apmeklētājiem ieaudzināt padomju ideoloģiju, pārsvarā piedāvājot padomju daiļdarbus. 20. gadsimta astoņdesmito gadu beigās krasi mainījās bibliotēku darbs. Notika pāreja no "slepenības kulta" uz informācijas kultūru. Bez ierobežojumiem tika saņemti arī ārzemju izdevumi. Ar Sorosa Fonda-Latvija atbalstu uzsāka bibliotēku automatizāciju.
Bakalaura darbā apskatītas mūsdienīgas darba formas bibliotēkā un to kvalitāte. Līdz šim dziļāka analīze par Jēkabpils galvenās bibliotēkas darbību un pilnveidošanās iespējām informācijas laikmetā nav veikta. Bakalaura darbs ir apkopojums par šiem jautājumiem un varētu būt noderīgs bibliotēkas vadībai un kolektīvam tālākā darba plānošanā un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā.
Darba mērķis
Izzināt Jēkabpils galvenās bibliotēkas attīstības perspektīvas zināšanu sabiedrības veidošanās procesā un Jēkabpils pilsētas kultūras dzīvē 21. gadsimta sākumā.
Uzdevumu formulējums
Pamatojoties uz pieejamajiem un apkopotajiem materiāliem, pētīt un analizēt Jēkabpils galvenās bibliotēkas vēsturi, darbību un tās pilnveidošanas iespējas informācijas laikmetā. Veikt esošās situācijas analīzi, raksturojot globalizācijas ietekmi kultūras jomā, bibliotēku attīstību Latvijā, kultūrvidi Jēkabpils pilsētā, Jēkabpils galvenās bibliotēkas vēsturisko veidošanos un Jēkabpils galveno bibliotēku mūsdienās.
Novērtēt Jēkabpils galvenās bibliotēkas iespējamos attīstības scenārijus, izteikt savus priekšlikums par bibliotēkas darbības iespējamo darbības uzlabošanu informācijas laikmetā.
Darba struktūras pamatojums
Ievērojot darba mērķi, darba struktūru veido 5 punkti ar apakšpunktiem. Pirmajā daļā – raksturota globalizācija kā jaunā laikmeta raksturīga iezīme, kas ietekmē visas 21. gadsimta dzīves jomas, arī kultūru. Otrajā daļā - Latvijas bibliotēku vispārīgs raksturojums, lai, iepazīstoties ar vispārējo bibliotēku nozīmi valstī, uzskatāmi būtu iespējams analizēt konkrēto, šajā gadījumā Jēkabpils galveno bibliotēku. Trešā daļa iepazīstina ar kultūrvidi Jēkabpils pilsētā ņemot par pamatu Jēkabpils pilsētas attīstības programmu 2007. – 2013.gadam. Tās ietvaros analizēta bibliotēkas loma pilsētas kultūrvides veidošanā. Ceturtajā daļā veikta Jēkabpils galvenās bibliotēkas darba analīze, lai novērtētu bibliotēkas darbu zināšanu sabiedrības veidošanā. Veikta SVID analīze, kas atspoguļo Jēkabpils galvenās bibliotēkas darbības attīstības iespējas un draudus. Aplūkoti bibliotēkas attīstības iespējamie scenāriji. Pēc bibliotēkas darbības analīzes piedāvātas attīstības iespējas, kuras vēl netiek izmantotas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136039
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties