Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:155172
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Pēc Hēgeļa domām morālai un tikumiskai rīcībai kopējais ir tas, ka tās abas tiek vadītas saskaņā ar cilvēka iekšējo pārliecību. Rīcība piespiedu kārtā nevar būt ne morāla ne tikumiska.
Moralitāte jebkurā gadījumā ir plašāka par tikumību. Moralitāte nav tikai tādā nozīmē, kā morālais labais. Morāle tiek attēlota, kā brīva griba. Tādēļ tajā ietilpst arī nodoms, apņemšanās un morālais ļaunums. Nodoms, kas pēc savas būtības ir labs, ar tā sasniegšanai izmantoto rīcību var nonākt pilnīgi pretrunā. Piemēram var būt labs nodoms, bet lai to sasniegtu ir paredzama nozieguma izdarīšana. Tādā gadījumā cilvēks šo noziegumu var izdarīt labu motīvu vadīts, tātad viņaprāt tā ir morāla rīcība, kas nāk no cilvēka pārliecības. Rīkojoties nodoma sasniegšanai rīcība var neiznākt tāda, kā to vēlas, tādēļ indivīds to var neatzīt par savu vainu, jo par vainu var uzskatīt rīcību, kad tā ir apzināti veikta pamatojoties uz zināšanām.
Turpretī tikumība iekļauj tikai to moralitātes daļu, kas atbilst sabiedrībā pieņemtajiem likumiem un vērtībām. To var uzskatīt par sava veida tiesību un moralitātes apvienojumu, kas pamatojas uz rīcību pēc iekšējas pārliecības. Tātad, manuprāt, Hēgelis neuzskata, ka rīcība, kas ir saskaņā ar sabiedrības likumiem un vērtībām, bet tiek veikta piespiedu kārtā būtu uzsatāma par tikumisku.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1144868
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties