Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:912605
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Spāņu izcelsmes filozofs un esejists Hosē Ortega – i – Gasets dzimis 1883.gada 9.maijā. Jau septiņu gadu vecumā izceļas ar pamatīgām zināšanām; vēlāk apgūst latīņu un grieķu valodas jezuīta Gonsalo Koloma vadībā. Madridē studē filozofiju, literatūru un 1904.gadā saņem doktora grādu, pēc tam vairākus gadus mācās Vācijas universitātēs [2;5]. Aizraujas ar Kanta filozofiju. Vēlāk H.Ortega – i – Gasets dzīvo Romā un Parīzē, lai iepazītu un izprastu franču un itāļu kultūru. 1916.gadā viņš sāk strādāt metafizikas katedrā Madrides universitātē. Ortega rūpējas par pasaules ievērojamāko filozofu un domātāju tulkošanu spāņu valodā, tādējādi pamazām pulcēdams ap sevi izcilus filozofus un domātājus. Nozīmīgas viņa idejas ir filozofijas, vēstures, socioloģijas un estētikas jomās [5]. Viens no izcilākajiem darbiem ir grāmata „Masu sacelšanās”, kas pirmoreiz izdota 1930.gadā. Šajā darbā H.Ortega – i – Gasets viens no pirmajiem fiksē „masu apziņas” fenomenu Eiropas mentalitātē [5]. Masa transformējas „pūlī,” kas pārņem valdošās pozīcijas sabiedrības struktūru hierarhijā, uzspiežot savas pseidovērtības citām sociālajām grupām. Masa ignorē sabiedrības funkcionēšanas likumības. Šīs grāmatas izdevums vācu valodā autoram atnesa starptautisku slavu un atzinību. Viņa darbi liek lasītājam nevis piekrist, bet iebilst pretī un domāt līdzi [5]. Sociālās problēmas, kuras risina filozofs, nenoveco un arī mūsdienās gūst atsauksmi. Grāmatā „Masu sacelšanās” risinātā problēma ļoti cieši saistīta ar mūsdienu sabiedrībā valdošajām tendencēm, tādēļ to varētu sasaistīt ne tikai ar 20.gs. 30.gadiem, bet ar jebkuru 21.gs. valsti, pat ar Latviju, jo vispārējais nihilisms un vardarbība, kas novērojama sabiedrībā, liek aizdomāties par masu cilvēka ienākšanu tajā.
Savā darbā „Masu sacelšanās”, H.Ortega – i – Gasets pievēršas fenomenam, ko dēvē par masu ienākšanu visās dzīves sfērās – gan politikā, gan zinātnē, gan mākslā; visur ir jūtama masu cilvēku ietekme. Autors izšķir mazākumu jeb izredzētos un vairākumu jeb masu. Mazākums – „tie ir cilvēki, kas izceļas ar kādām īpašām vērtībām, īpašībām; viņi ir „izredzētie” ne jau tāpēc, ka vērtē sevi augstāk, bet gan tāpēc, ka pieprasa no sevis krietni vien vairāk nekā vidusmēra cilvēks [1;173];” savukārt masa neizceļas ne ar ko. Masa – tas ir tā sauktais vidusmēra cilvēks, kuram nekad nav īpaši rūpējuši augstāki ideāli un ieceres, kas bagātinātu viņa iekšējo pasauli. Viņam ir svarīgi būt materiāli nodrošinātam, apmierinātam ar dzīves sniegtajām ērtībām, nepievēršot uzmanību pat tam, kādā veidā tās ir radušās.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties