Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:785227
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Hernhūtisma mācība    5
2.  Hernhūtiešu darbības vēsture Vidzemē    9
3.  Hernhūtiešu darbība izglītības laukā    11
4.  Hernhūtiešu darbība reliģijas laukā    14
5.  Hernhūtiešu organizatoriskās darbības sekas    19
  Secinājumi    21
  izmantoto avotu un literatūras saraksts    22
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
18. gs. 30. gados Vidzemē parādījās jauna reliģiska kustība – Brāļu draudze jeb hernhūtieši. Samērā īsā laikā tā iesaistīja savās rindās vairākus tūkstošus latviešu zemnieku, bet lielākā uzplaukuma gados 19. gs. tās atbalstītāju skaits tiek vērtēts jau desmitos tūkstošu. Šāda mēroga kustība neapšaubāmi atstāja dziļu iespaidu latviešu sabiedrībā. Neskatoties uz to, kā atzīmē vēstures profesors Gvido Straube, Brāļu draudzes vēsture Latvijā vēl ir visai maz pētīta1. Referāta tēma izvēlēta, lai iegūtu ieskatu hernhūtiešu darbībā un tās sekās un sniegtu šo informāciju citiem. Pateicoties G.Straubes monogrāfijai, hernhūtiešu darbības vēstures hronoloģisks apskats latviešu lasītājam ir pieejams, tomēr maz izpētīti palikuši citi aspekti. Īpaši nozīmīgs ir jautājums par viņu darbības sekām, par viņu propagandētajām vērtībām un to saistību ar tā laika garīgajiem strāvojumiem citur Eiropā, materiālisma un racionālisma ietekmes pieagumu. Šie jautājumi tiek skarti arī šajā darbā. Galvenais uzsvars ir likts uz hernhūtiešu darbības dažādo seku aplūkošanu, parādot Draudzes darbības nozīmību.
Pirmajā nodaļā „Hernhūtisma mācība” tiek aplūkota to ideju tapšanu, kas izpaudās Brāļu draudzes darbībā. Nodaļā „Hernhūtiešu darbības vēsture Vidzemē” ir dots iespējami īss hronoloģisks pārskats par viņu darbību un kustības panākumiem. Hernhūtiešu darbība izglītības laukā un tās nozīme ir aplūkota trešajā nodaļā, bet darbība reliģiskajā laukā – ceturtajā. Piektajā nodaļā „Hernhūtiešu organizatoriskās darbības sekas” ir aplūkotas tās sekas, ko izraisīja pati praktiskā Draudzes organizēšana un sekas, kas īsti neiekļāvās ne reliģiskajā, ne izglītības laukā. Kad rakstīts par Brāļu draudzi kā kustību, organizāciju, izmantots vārds „Draudze”, ar lielo burtu; atsevišķas kopas, sanākšanas attiecīgi ir sauktas šai pašā vārdā ar mazo burtu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1119045
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties