Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Gribas, sapratnes un ticības saistība Augustīna darbā "De libero arbitrio voluntatis" un to saistība ar harmonisku dzīvi

     

    Referāts4 Filosofija, Reliģija

0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:995179
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gribas un patiesības jēdzieni ir dominējuši dažādās cilvēka izziņas koncepcijās. Patiesība ir cilvēka prāta darbības mērķis, kur teorētiskā prāta pamatfunkciju var definēt caur patiesību, nevis domāšanu domāšanas pēc. Taču izvirzās jautājums – vai cilvēka griba virza prātu vai prāts nosaka gribu? Un cik saistīti ir šie jēdzieni? Gribas un prāta samērošanas rezultātā neizbēgami ir jānonāk pie sapratnes.
Antīkajā filosofijā gribas jēdziena vēl nav, taču tiek nošķirti aklas tieksmes un ar prātu izsvērtas izvēles nosacījumi, vēstures gaitā šīs tendences tiek saistītas un transformējas jautājums par cilvēku – gribas koncepts tiek saistīts ar prātu un patiesību. Antīkajā pasaulē pastāvēja darbības teorija - jautājums par to, kā atšķiras darbība no notikuma. Tas ir saistīts ar subjekta spēju pašam uzsākt kādu darbību, kas savukārt paredz atbildību, un ar to ir saistāms brīvības jēdziens. Darbības jeb dzīves teorija būtībā jautā par to, vai dzīve ir darbošanās vai norise. Jo tas, cik lielu izvēli cilvēks savā rīcībā pieļauj, ir saistāms ar viņa autonomiju, gribu un atbildību – rodas tik būtiskais jautājums par to, vai mēs esam nejaušu apstākļu rezultāts vai darbspējīgs indivīds?
Platons cilvēka dvēseli sadala daļās, kur katra ir autonoma, lai gan struktūra ir viena. Ir iekāres, dziņas, prāta tieksmes, prāta nenoturība kaislībās un tamlīdzīgi. Lai saglabātu savu nodomu noturību, ir vajadzīgs gribasspēks kā tieksme, kas nomāc pārējās kaislības, taču tas var tikt intelektualizēts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131273
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties