Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Globalizācijas un starptautisko organizāciju ietekme uz demokrātijas procesu

     

    Referāts4 Ekonomika

0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736351
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Globalizācijas ietekme uz demokratizācijas attīstību: Pasaules un Latvijas pieredze. Pastāv viedokļi, ka globalizācija var būt kā katalizators demokratizācijas procesam, proti, tad, kad demokrātijas ideāli sasniedz autoritāras valstis, demokratizācijas process ir neizbēgams. Visjūtamākais pierādījums tam, ka globalizācijai ir zināma ietekme uz demokrātijas attīstību, ir demokrātisko normu izplatīšanās ( cilvēktiesību aizsardzība ). Bez tam demokrātijas normas pārveido reģionālās institūcijas. Piemēram, Eiropas Savienība, kas ir bijusi ekonomikas kopiena, tagad pieprasa demokrātisku pārvaldi kā priekšnosacījumu līdzdalībai šajā starptautiskajā organizācijā, kā arī veicina demokrātiju tās kolektīvajā ārlietu politikā. Savukārt valstīs, kur vairāk dominē autoritāri pārvaldes režīmi, nozīme demokrātijas ideāliem netiek piešķirta.
Reģionos, kur trūkst atklātas un plaši izplatītas uzticēšanās demokrātijai, Rietumu valstu politikas veidotāji un nevaldības grupas cenšas veicināt lielāku politisko liberalizāciju. Šis savukārt tikko minētais fakts norāda uz globalizācijas netiešu ietekmi demokrātijas veicināšanā. Jāpiemin, ka šīs grupas un to galvenā pārvalde, kas parasti tiek izveidotas Rietumu nācijās, veicina apvērsumus autoritāros valsts režīmos. Politikas teorija, kas attiecas uz demokratizācijas procesa attīstību, vēsta, ka globalizācija sekmē starptautisko tirgu liberalizēšanos un telekomunikāciju. Bez tam šai jau minētajai teorijai ir raksturīgas divas pārliecības, proti, atvērti tirgi un demokratizācija ir iedvesma un sekas, savukārt tehnoloģiju attīstība un ieviešana vairs nevar tikt apturēta. Piemēram, Amerikas Savienoto Valstu administrācijas ir panākušas Ķīnas iekļaušanos kopējā tirgū, kā arī ir sekmējušas Ķīnas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Savukārt šī starptautiskā organizācija pieprasa un veicina valdības caurredzamību un atbildīgumu, kā arī stiprina likuma nozīmi.
Arī tehnoloģijām, kas ir viens no galvenajiem globalizācijas virzošajiem spēkiem ir liela nozīme demokrātijas konsolidācijas procesā. Jāpiemin, ka šo tehnoloģiju ienākšana var veicināt politiskās izmaiņas. Jaunās tehnoloģijas veicina politisko atklātību, kas ir ļoti svarīgs elements demokrātijas jēdzienam. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1187426
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties