Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:484015
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.04.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

G. Merķelis netieši atzīst, ka muižniekiem ir tiesības iedzīvoties no zemnieku darba, jo, runājot par samērīgām klaušām, G. Merķelis nenosoda pašu klaušu pastāvēšanas faktu, viņš tikai ir sašutis par to nesamērīgo lielumu. G. Merķelis atzīst arī miesassodus, ja vien tie tiekot uzlikti likumīgā kārtībā un samērīgā daudzumā. Viens no ierosinājumiem attiecas uz zemnieku piedalīšanos tiesu procesos, taču pats G. Merķelis “Latviešos” raksta par jau esošo zemnieku piesēdētāju neefektivitāti tiesās. Viņa piedāvātā pārvaldes sistēma būtībā ir tā pati esošā, tikai lielāka nozīme tiek piešķirta dažādu likumu ievērošanai. Taču likumi ļauj “saprātīgi” apspiest zemniekus. G. Merķelim ir naiva pārliecība un ticība cara labajai gribai, viņš pārstāv to inteliģences slāni, kas piekrīt idejai par “labu” monarhu.
Piedāvājot savu rīcības programmu, G. Merķelis vēlreiz uzsver, ka “… latviešu galvenie ļaunumi ir tumsība, nabadzība, dzimtbūšana ar visām tās bēdīgajām sekām”. G. Merķelis cenšas pārliecināt Baltijas muižniecību par iespējām, ko sniegtu dzimtbūšanas atcelšana, būtībā tā ir šī saprātīgā egoisma propagandēšana.
G. Merķelis neprata latviešu vai igauņu valodu, “Latvieši” uzrakstīti vāciski, latviski tie iznāk tikai 1905. gadā, taču darbam ir sava vieta ne vien Latvijas, bet arī latviešu literatūras vēsturē. Lasot darbu, pārņem pretrunīgas izjūtas. Pozitīvi, ka G. Merķelis spēja nostāties opozīcijā savas tautas vairākumam, lai aizstāvētu svešu tautu tiesības uz dzīvi, uz brīvību, tomēr īsti izprast latviešu dziļāko būtību, latviešu dvēseli viņš nav spējis. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties